Приложение Полски Тръмбеш

Илия Лалов видя спортната база за турнир на параолимпийци

Председателят на Българската параолимпийска асоциация и член на Българския олимпийски комитет Илия Лалов гостува в Полски Тръмбеш, за да види спортните възможности в града за турнир за параолимпийци, плануван в годишния спортен календар на общината. 77-годишният Илия Лалов обясни, че първото по рода си състезание в областта обаче няма как да стане през юни, защото асоциацията вече има планирани изяви в други селища. Той приветства идеята на общинското ръководство и каза, че е крайно време и във Великотърновска област да се даде старт на такива състезания за хората с увреждания.

Кой е Илия Лалов? Бивш шампион на България по плуване, бивш треньор по плуване в ЦСКА, състезател по водна топка, полковник от резерва. Занимава се с хора с увреждания още като зам.-началник в Армейския клуб, а на обществени начала помага на хората от 1985 г. Днес в асоциацията участват 34 спортни клуба.

„…Аз самият не съм човек с физически увреждания, няма такива случаи и в семейството ми. Имам обаче личен мотив за тази своя кауза – имах един състезател, когото съм носил на ръце, но момчето почина. Тогава реших да работя за хората с увреждания и го правя вече много години. Когато имаше армия, успяхме да направим първото републиканско състезание по ски за хора с увреждания. Днес държавата дава по нещо и ние участваме в проекти. Общините по места обаче поемат нощувки и храна на хората при турнири, защото те самите не могат да се оправят“, каза Илия Лалов.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *