133 четения

40 лв. за метър маркировка по великотърновските улици, ще е по-трайна от старата

За пръв път от 5 години насам възел „Качица“ ще е с осеви линии

 

НОВ ВИД МАРКИРОВКА ПОЛАГАТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СТАНА ЯСНО ВЧЕРА. Цената й е доста по-висока от сегашната, но пък ще издържи много по-дълго. Със специален пластик вече правят осевите линии в района на пътен възел „Качица“. Той се лепи директно върху асфалта, като на едната страна на лентата се поставя допълнително фосфоресциращи перли за сцепление, обясниха експертите.

Според спецификацията на новата маркировка тя издържа на много интензивни натоварвания и ще остане непокътната поне година. Необходима е обаче понякога да бъде измивана, тъй като белият цвят се замърсява лесно от гумите и отработените масла и газове от преминаващите автомобили. По тази причина често непросветените си мислят, че маркировката е изтрита, докато тя е само замърсена и при почистване се показва отново, коментират изпълнителите.

Около 40 лв. на линеен метър излиза стойността на новия студен пластик. Средствата се осигуряват от общинския бюджет. Изпълнител е фирмата „Пътни строежи ВТ“. Маркировката с боя е в пъти по-евтина, но ефектът от нея е нищожен, сравняват запознати. От кметството са преценили, че е по-добре да плащат по-високи суми за осеви линии, но ефектът да е дълготраен, а не пешеходните пътеки и маркировката да издържат по седмица. Това е първото полагане на маркировка на възел „Качица“ от 5 години насам. Такава по него имаше само в началото на завършването му през 2010 г. Поетапно започва и подмяната на маркировката на територията на целия град, но от кметството ще прецизират бюджета си и ще посочат в кои райони да има от новия пластик и къде да се използва обикновена боя, както досега. По план следващата улица, която трябва да бъде разчертана, е „Краков“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

5 коментара за “40 лв. за метър маркировка по великотърновските улици, ще е по-трайна от старата

 • 02.06.2016 в 14:20
  Permalink

  Пише се осова, а не осева линия (с извинение)

  Отговор
 • 02.06.2016 в 15:08
  Permalink

  40к на километър? , 10 км / 400 000 лв..? , 100 км/4 000 000 ..! Ало Цацаратурата … ? Видими резултати

  Отговор
 • 02.06.2016 в 15:16
  Permalink

  Kolko e xubavo kogato vsicko e napraveno dobre i xorata da sa dovolni da si pomagat i da uvajavat.

  Отговор
 • 02.06.2016 в 15:41
  Permalink

  За какъв метър са тези 40лв? За линеен или за квадратен, а може би и за кубичен :)). (чувал съм, че по нормативи пътната маркировка се измерва в кв.м)

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!