В Елена почетоха подвига на поп Сава Катрафилов

За трета поредна година на 2 юни потомци на поп Сава Катрафилов се събират пред паметника в родния град на революционера, за да почетат подвига и делото му за свободата. На поклонението дойдоха и десетки еленчани, ученици, които заедно с Катрафиловци поставиха цветя на паметника. „За най-младите това е показен урок по родолюбие и как трябва да се тачи родовата памет. Да сведем глави под воя на сирените в знак на признателност пред саможертвата на героите“ – каза в словото си кметът инж. Дилян Млъзев.

За да почетат подвига на Ботевия четник поп Сава Катрафилов, негови наследници и представители от общината в Елена посетиха на 1 юни с. Мраморен, разположено в подножието на Милин камък. Там те се срещнаха с родолюбивите потомци на хората от селото, които преди 140 години погребват костите на убитите 22-ма четници. Хората от Мраморен заедно с еленчани и Катрафиловци подеха инициатива за откриването на тези останки, за които архивите сочат, че са положени в двора на селската църква.

Еленската група поднесе цветя пред паметника на Сава Катрафилов в с. Баница, посети и кораба „Радецки”, където се срещна с неговия капитан Божин Божинов.

Мария СИМЕОНОВА

Снимка Петър ДИМОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *