martineli

martineli

Юни по-хладен и по-валежен от обичайното

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 1 ч. и 34 мин., когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин. Средната месечна температура за по-голямата част от страната е между 20 и 22 гр., по долината на р. Струма – около 23, за високите полета – между 17 и 19, а за планините – между 7 и 12 гр. Средната месечна сума на валежите в равнините е между 60 и 90 л/ кв. м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 40 и 60 л/ кв. м, а в планинските райони – от 90 до 140 л/ кв. м.

 

Прогноза: Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12, а най-високите — между 30 и 35 гр. Месечната сума на валежите като цяло ще бъде над нормата, неравномерно разпределени.

През първото и второто десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще остане неустойчива, с условия за чести превалявания и гръмотевична дейност. В отделни дни се очакват интензивни валежи и градушки. След горещите дни в края на май, още в началото на юни температурите ще се понижат и през повечето дни от този период ще бъдат по-ниски от средните, въпреки че след 15-и постепенно ще се повишават. През третото десетдневие има тенденция за относително стабилизиране на атмосферата – валежите ще бъдат на по-малко места и ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се повишат още и вече ще са близки до обичайните за юни.

 

Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *