489 четения

Задкулисие или… 800 хил. лв. дава Община В. Търново за охрана на парк, който струва 1,2 млн.

„Велттед секюрити“ получи поръчката, останалите участници подозират нагласена процедура

 

УЧАСТНИК В ПОРЪЧКАТА ЗА ОХРАНА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ПАРК „СВЕТА ГОРА“ ОБЯВИ КОЙ ЩЕ БЪДЕ ПОБЕДИТЕЛ В ПРОЦЕДУРАТА ОЩЕ ПРЕДИ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА КОМИСИЯ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЗА ТОВА. О. р. полк Стефан Калчев съобщи предварително, че фирмата „Велттед секюрити“ на бизнесмена Николай Широков, който е и съпруг на зам.-председателя на местния парламент Калина Широкова, ще вземе апетитната поръчка и покани екип на „Борба” да присъства при отварянето на офертите, за да се убеди лично в твърдението му. Част от прогнозата му бе, че ако друг даде по-добри условия, ще бъде отстранен. „Изводите оставям на вас, нека обществеността да прецени дали има нещо нагласено и дали близки до властта хора не получават общинските поръчки“, алармира г-н Калчев. Наш екип установи, че казаното от него се сбъдна 100% часове по-късно в четвъртък следобед, когато в община В. Търново се проведе последното заседание на комисията по избора на охраната,

Заседанието на комисията
Заседанието на комисията

председателствана от зам.-кмета проф. Георги Камарашев, на която бяха оповестени и официалните резултати от процедурата. Наш екип също присъства наред с всички участници. Договорът наистина отиде във „Велттед секюрити“, на която ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ПЛАТИ НАД 800 ХИЛ. ЛВ. ЗА ОХРАНАТА НА ПАРК „СВЕТА ГОРА“, КОЙТО СТРУВА… 1,2 МЛН. ЛВ. Поръчката е поверена на охранителната фирма за период от три години.

От комисията официално оповестиха, че останалите двама участници са дисквалифицирани. Единият бил предал офертата си в леко разлепен плик, а другият имал непълни документи.

„Наскоро бяха изпочупени осветителните тела в парка, който бе охраняван, но с директно договаряне, от същата фирма „Велттед секюрити“, на която сега слагат максимума от 100 точки. Нейните екипи отговаряха и за сигурността по време на скандалния обир в музея в града. Тези обстоятелства обаче не са отчетени от комисията, независимо че има критерии, които трябва да вземат предвид историята и опита на фирмата“, негодува Стефан Калчев, който държи частната охранителна фирма „Авангард СОД“. Според него има задкулисие, което субективно гласи поръчките в полза на някого от участниците, а публична тайна в града е кой и какво ще спечели.

„Три месеца нямах уведомление защо съм дисквалифициран, явно за да не мога да обжалвам или да оспоря констатациите. Не са ми върнали и депозита от няколко хиляди лева, независимо че по закон трябва да го направят. Ще обсъдим с юристи какви да са по-нататъшните ни действия. Само ще ви кажа, че предпочитаната фирма тотално монополизира охраната в общината. Тя получава и по над 12 хил. лв. на месец заради електронната охрана на общинските обекти. Всички сме разочаровани от начина, по който се случват нещата във Велико Търново“, коментира Стефан Калчев. Шефът на комисията по избора проф. Камарашев не коментира случващото се. „Борба“ ще му предостави думата, ако прецени, че има какво да каже по темата.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

10 коментара за “Задкулисие или… 800 хил. лв. дава Община В. Търново за охрана на парк, който струва 1,2 млн.

 • 06.06.2016 в 14:42
  Permalink

  Този полковник изглежда има психични отклонения през колко охрнителни фирми мина те го познават най добре

  Отговор
  • 07.06.2016 в 3:47
   Permalink

   Красимире,или г-жо/ти знаеш коя си/ защо Полковник Калчев да е с психични отклонения? Защото казва истината за наглия и повсеместен грабеж в нашата община ли? Тази нагласена обществена поръчка е сламка в морето с оглед другите кражби! Ако разберете за колко десетки милиона откраднати става въпрос,ще съжалите че сте се родили! Вие блъскате за оцеляване а управляващите реално изпълняват целите си- ГРАБИМ НА ПОРАЗИЯ БЪЛГАРИЯ!

   Отговор
 • 06.06.2016 в 16:46
  Permalink

  ето я самата обществена поръчка = ) Количество или обем
  За охрана е необходимо да бъде осигурен екип от двама души за 12
  часова смяна. Обектът следва да се охранява 24 /двадесет и
  четири/ часа в денонощието. file:///C:/Users/Guest/Downloads/Obyavlenie.pdf

  Отговор
 • 06.06.2016 в 17:39
  Permalink

  800 000 има за охрана на парк,на който пейките и лампите му струват 80 000.Асфалта ли ще откраднат или дърветата??? Тук ясно си личи схема с обществена поръчка. Иначе пари за дупките от Фолксваген до Даи няма….и този тръгна по пътя на Рашев.

  Отговор
 • 06.06.2016 в 19:30
  Permalink

  Красимире, твойте оценки за човека са си твой проблем. Я по-добре кажи верно ли е това, което казва? Изпочупени ли са лампите? Ограбен ли е музеят? На колко фирми общината е възложила охрана? Върнали ли са му депозита? Колко ще струва охраната на парка за 10 години по сегашните стандарти? А за 20?

  Отговор
 • 06.06.2016 в 20:04
  Permalink

  Този рекетира яко във военното училище школниците навремето

  Отговор
 • 06.06.2016 в 22:09
  Permalink

  как се охранява парка като стоят под една лампа и си пушат цигари, за 800 000 лв. супер това е БЪЛГАРИЯ.

  Отговор
 • 10.06.2016 в 20:03
  Permalink

  нещо не сте разбрали той ще го ,,купува“ за тия пари?

  Отговор
 • 19.08.2016 в 23:20
  Permalink

  Авангард СОТ е най некоректната фирма за охрана патрулна кола не ходи на сигналите на нощна смяна защото Калчев не дава да се харчи бензин не дава на служителите си заработеното а част от него има служители който нямат разрешително за оръжие държави се некоректно с всички служители не се лъжете да работите в тази фирма той няма и технически екип за повреди

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!