54 четения

Кристалина ГЕОРГИЕВА, заместник-председател на Европейската комисия: „Родовата среща ни дава силно усещане, че българите сме здрава нация“

Потомците на болярина Кършо отново се събраха в Елена

 

От различни места на страната, та дори и от Румъния, пристигнаха близки и далечни роднини за шестата родова среща на Кършовци, която се проведе в събота. Сред тях бе и зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, правнучка на Иван Попхристов Кършовски – най-видния представител на еленската възрожденска фамилия. Еврокомисарят благодари на общината и на кмета инж. Дилян Млъзев – също Кършовец, за организирането не само на тяхната родова среща, но и че правят възможно и други еленски родове да се намират един други.

„Родовата среща ни дава силно усещане за това, че българите сме здрава нация. Виждаме, че е трудно време за Европа, трудно време е за света. Шест години ние вървим от криза в криза – имахме финансова криза, икономическа криза, криза на еврозоната, бежанска криза, криза с безопасността, на 22 март имаше атентат в Брюксел, в който загина и една от моите колежки в комисията. И в такова трудно време много е важно да сме единни. Аз откривам за себе си, че това чувство на сила, на единство, много силно се гради, когато човек се върне към корените си – да знаем кои сме, къде сме тръгнали, за да можем да вървим напред“, каза Кристалина Георгиева.

Събирането на революционния еленски род този път е посветено на 140 години от Априлското въстание. Гостите, сред които имаше наследници на съзаклятниците във Велчовата завера Хаджи Юрдан Брадата и йеромонах Сергий Плаковски, почетоха паметни места и манастири в града и околностите му, свързани с подготовката на Априлското въстание в Първи революционен окръг. Светла Атанасова – главен уредник в Регионален музей В. Търново, изнесе интересни факти за активната дейност на братята Кършовски пред потомците на рода, събрани край паметника им в града. Анелия Шишкова прочете две оригинални писма на Йордан Кършовски, четник в Ботевата чета, до брат му Сава, пропити с безпределна обич към България и надеждата да я видят свободна.

Пред паметника на своите родолюбиви предци първи урок за родовата памет получиха най-малките Кършовци, сред които внучката на Кристалина Георгиева и дъщерята на еленския кмет. От името на славния род децата поднесоха венец пред ликовете на петимата революционери.

„Гордея се не само със своя прадядо и с рода си. Гордея се още повече с еленския край, дал толкова много велики хора на България, сред които Иларион Макариополски, Михайловския род, Молловия род, рода Кършовски“ – сподели прочувствено Кристалина Георгиева. Тя припомни още, че нейният прадядо Иван Кършовски е бил не само учител и просветител, който владеел седем езика, но и тясно свързан с национално-освободителните борби на България. И твърде показателно за днешното време – бил е много скромен човек, който в освободената си родина не се бори за привилегии и власт. Единственото нещо, за което е мислел, е как да се развива България и да не се забравят борците за освобождението й. Затова е бил сред инициаторите за построяване на паметник на Левски, с когото са били приятели и съратници. До него Апостолът пише писмото, познато на всички българи: „Да си кажем един на друг кривиците и да вървим заедно, ако ще сме хора“.

Наследниците на Кършовия род посетиха трите средновековни манастира – Мерданския, Къпиновския и Плаковския, известни като Еленските манастири, центрове на духовност и образование през Възраждането, на завери и съзаклятия, убежище за революционери. За тяхната славна история говори потомката на Кършовия род Боряна Млъзева. Тя поднесе интересни факти от живота и делото на братята Теодосий и Кесарий Хорозови, наследници на богат еленски род, които вложили цялото си богатство за възстановяване и въздигане на Къпиновския и Мерданския манастир. Кършовци спазиха старата традиция на еленчани и оставиха дарове на трите манастира.

В късния следобед Кристалина Георгиева се срещна с ученици и младежи в рамките на инициативата на Европейската комисия „Отново на училище“. Със своя разказ как вижда „Моята България в нашата Европа“ тя провокира участници в срещата да споделят как според тях страната ни може да стане по-добро място за живеене, работа и развитие.

Мария СИМЕОНОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *