23 четения

Лясковец бе домакин на XІІ Национален детски олимпийски събор „Юначе”

В Лясковец се проведе Национален детски олимпийски събор „Юначе”. Домакин за трети път на поредното XІІ издание на детския събор бе училище „Цани Гинчев”, което тази година чества две кръгли годишнини – 200 години от основаването си и 110 години от построяване на училищната сграда. Лясковското начално училище „Цани Гинчев” е вече почти две десетилетия сред първите и постоянни участници в организираните юнашки състезания и национални детски събори на съюза. Организатори на събитието са именно Съюзът на българските гимнастически дружества „Юнак” със съдействието на общинското ръководство.

Нашите юначета и всички гостуващи отбори от страната, облечени във въздействащи красиви екипи, с юнашки калпачета и с трикольорни ленти и облекла в трите цвята, се включиха при откриването на събора в шествие, което премина по улиците на града, съпроводено от мажоретки и тържествена духова музика.

Участниците (ученически клубове „Юначе”) от В. Търново, Лясковец, Свиленград, София и Шумен при откриването тържествено запалиха олимпийския огън и всички присъстващи изслушаха химна на Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак”. В Лясковец тази година в изявата участваха 130 деца от І до ІV клас. Масовите гимнастически композиции се изпълниха на следващия ден и всичките 10 отбора се представиха отлично.

Националните детски олимпийски събори „Юначе” са вече традиция. Съюзът има близо 120-годишна история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!