4 четения

Министър Зорница Русинова дойде за дефилето на детския фестивал „Отворено сърце“

Вицепрезидентът Маргарита Попова закри събитието и раздаде наградите на най-добрите участници

 

МИНИСТЪРЪТ НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ЗОРНИЦА РУСИНОВА И КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА ДАНИЕЛ ПАНОВ се включиха в пъстрото дефиле на детския фестивал „Отворено сърце“. Парадът на децата беше в събота, няколко часа след официалния старт на феста, който се провежда за 13-а поредна година в парк „Марно поле” в старата столица. Сред официалните гости на дефилето бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев и зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов.

„Образованието има ключова роля за успехите на всеки един човек в живота. Играйте, веселете се, създавайте нови и нови приятелства, внимавайте в училище, съхранявайте и предавайте българските традиции, култура и обичаи“, каза в приветствието си кметът на Велико Търново.

Стотици деца, десетки формации от училища, читалища и неправителствени организации в продължение на три дни се веселиха във Велико Търново. Те представиха наученото в свободноизбираемата си подготовка „Фолклор на етносите“, традиционна музика, занаяти, обичаи и обреди. В парк „Марно поле“, пред Летния театър повече от 2000 участници от различните етноси в България, както и чуждестранни групи от Китай, Македония, Румъния, Албания и Германия, танцуваха тази година във фестивала. Програмата по традиция е с конкурсен характер и в края на събитието организаторите награждават най-добре представилите се групи в категориите „Най-добро ателие” и „Най-добра група”, а Община Велико Търново дава своя награда, която е и най-големият приз на фестивала.

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ МАРГАРИТА ПОПОВА ВРЪЧИ ОТЛИЧИЯТА И ЗАКРИ ФЕСТИВАЛА ВЧЕРА, след като в продължение на три дни децата показваха танци от всички етнически групи в България, зaнaяти, eлeмeнти oт пpикaзния и мyзикaлния фoлклop, иcтopиятa, битa и кyлтypaтa нa бългapcкия, poмcкия, тypcкия фолклор. В днитe нa фecтa беше пoдpeдeнa и излoжбaтa „Лицeтo нa poмитe – пpeди и ceгa”.

В събота старата столица беше домакин и на кръглата маса „Успешни практики за интеграция“. За дискусията във Велико Търново пристигнаха посланикът на Норвегия Катарина Викьор, Деница Сачева, зам.-министър на труда и социалната политика, и Красимир Киряков, зам.-министър на образованието и науката.

Участниците споделяха успешни практики в областта на ранното детско развитие, в средното образование, където „Амалипе” от години работи по проекта „Всеки ученик ще бъде отличник“. На кръглата маса беше представена и успешната програма за подкрепа на студенти роми по медицина.

Тридневният празник се провежда във Велико Търново по инициатива на неправителствената организация „Амалипе”, която прави фестивала „Отворено сърце” вече 13 години.
С. БОЯНОВА

сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!