8 четения

Фeрарио Спасов: „В „Б” група искам „Етър”, който побеждава във всеки мач”

„Очаквам феновете да продължат да ни подкрепят във всеки мач, обещавам им много работа”, категоричен е старши треньорът на „виолетовите”

 

С тържествена вечеря във великотърновски ресторант закри в четвъртък успешния сезон 2015/2016 г. отборът на „Етър ВТ“. Гост на събитието бе кметът на Велико Търново Даниел Панов, който поздрави всеки от футболистите за добре свършената работа – влизането в „Б“ група. Градоначалникът подчерта, че общината ще продължи да подкрепя футболния клуб и да подобрява спортната база.

„Направихме един много хубав завършек, който видя цяла България. Зарадвахте Велико Търново, зарадвахте нас, направихте много хора щастливи. Благодаря ви за това. Аз съм голям късметлия, че съм намерил такива момчета и мъже, с които постигнахме тези резултати“, заяви президентът на етърци Александър Нанков.

Старши треньорът Ферарио Спасов информира, че разпуска отбора до 20 юни, когато ще го събере за начало на лятната подготовка. Наставникът даде и обширно интервю за представителите на медиите.

 

 

 

– Г-н Спасов, какво предвиждат плановете ви за подготовка?

– Събираме отбора на 20 юни и веднага заминаваме на лагер в Дряново, където ще останем до началото на юли. В момента работим по селекцията и уточняваме датите на контролните срещи заедно със Сашо Нанков, който е изключителен човек. Той много иска нещата да се случват. Убеден съм, че ще го направим. Имаме вече рамката. Футболистите знаят, че когато аз се ангажирам с нещо, то е сериозно, и очаквам да има доста интерес. Едни идват, други си заминават, така че ще има движение и в двете посоки. Ще ги поставим в конкурентна среда и – който издържи. Ще има играчи, на които ще пожелаем успех и ще се разделим като приятели. Ще оставим тези, които си заслужиха да играят в „Б” група. Има и доста интересни имена, които са ми дали уверение, че ще дойдат в „Етър”. Сигурен съм, че ще направим много добър отбор с перспектива и трайност. Очаквам феновете да бъдат всеки мач зад нас, както бяха и досега. Аз мога да им обещая само много работа. Изключително съм задължен от тяхното отношение да дам най-доброто от себе си заедно с играчите. Ще го направим.

– Феновете излязоха с декларация, искаха да поставят плакат на стадиона „Само Феро треньор на „Етър”. Изненадан ли сте от това отношение?

– Имаше веднага след края неяснота как ще продължат нещата тук и аз на доста приятели казах, че от много години съм треньор, видял съм какво ли не, но това, което стана на мача с „Ботев” (Луковит), отношението на феновете към мен – това ми се случва за първи път за толкова години кариера. След мача отидох при тях, говорихме за най-различни неща. Аз бях един от тях и те ме приеха като един от тях. Не съм предполагал, че може за такова кратко време да се получи такава подкрепа и дори моите приятели не можеха да повярват, че това нещо става. Но явно става. Феновете са най-добрият проводник на това, което се случва в един отбор. Те много добре усещат кой е истински, кой е фалшив, кой е комерсиален.

Много хора се чудеха как може с такъв опит да отида във „В” група. Истината е, че с годините винаги ми е било мечта да бъда треньор във Велико Търново. Винаги съм харесвал този град и съм си казвал как пък не се случи да работя в „Етър”. Ето, че се случи. И може би по телепатия феновете са го разбрали. Изключително съм развълнуван и съм казал, че въпреки предложенията, които имам, моят избор е „Етър”. Каквото и да стане! Заради тези момчета, заради ръководството, заради играчите… Това цена няма. Уважението на хората няма цена и това е най-важното.

– Кметът Даниел Панов ви увери, че застава зад идеята „Етър” да бъде фактор в „Б” група?

– Кметът направи и невъзможното, при положение че след последния мач ние бяхме в неведение какво ще стане. Той показа защо е кмет на този град и разбра, че футболът е един феномен. Даниел Панов ни подаде ръка и ще направи каквото трябва. Но ние сме хората, които трябва да развием тази негова помощ. Той има намерение да осигури хора, които да се ангажират с футбола. Ние вече трябва да привлечем правилните футболисти, да ги развием както трябва, да направим отбор, който хората да гледат с удоволствие. Млад отбор с перспективни футболисти, на които да им се играе футбол. Естествено, ще останат няколко опитни играчи, за да канализират действията. Както беше в Монтана в началото. Който иска, да заповяда – ще бъде в един много хубав град и в един много титулуван отбор като „Етър”, и ще се готви при условия, които ще го направят добър футболист.

– Има ли играчи от „Етър”, които са ви казали: „Г-н Спасов, аз бях дотук, разделяме се”?

– Не, засега няма такъв.

– Ще има ли промени в спортно-техническия щаб?

– Засега не, доволен съм от съвместната работа с Калоян Чакъров и Илиян Киряков, които ме подкрепяха в пълна степен. Имаме нужда от доктор, от масажист. Възможно е да се появи още един човек, който да помага на Стефан Атанасов, но това е право на Сашо Нанков. Колкото повече се увеличава щабът, толкова по се размива отговорността. Така че колкото по-малко хора се занимаваме, толкова по има ефект.

– Да се върнем към отминалия сезон. Оценката ви за представянето на тима?

– Естествено, че е много добра, по простата причина, че не допуснахме нито една загуба. Спечелихме и най-важния си мач при гостуването на директния си съперник „Ботев” (Враца) и това, което направихме съвсем заслужено на базата на тези резултати, е да играем в „Б” група. Но и не трябва да изпадаме в някакво заблуждение, че това е много голям успех.

– Когато дойде, каза, че трябва да спечелим всички мачове до края. Вярваше ли в това?

– Аз съм човек, който не говори празни приказки. Такава беше простата аритметика. Естествено, имаше напрежение в играчите от необходимостта да нямаме грешна стъпка, което се отрази върху качеството на играта в някои срещи, но важното е, че в решаващия мач с „Ботев” (Враца) ние бяхме не просто много добри. Ние бяхме по-добрият отбор от тях и абсолютно заслужено, без никакви съмнения и твърдения, каквито се помъчиха да прокарат колегите от „Ботев” (Враца). Опитаха се да омаловажат нашата победа, а тя си беше абсолютно чиста победа. До последно запазихме тази точка аванс, да, отрази се на качеството в някои срещи, но ги спечелихме. Помнят се само победителите.

– Предизвикателство беше да поемете един отбор с току-що завършена предсезонна подготовка и с готова селекция…

– Това ми се случва за пръв път. Аз съм имал доста превратности в кариерата, поемал съм отбори, правил съм ги шампиони, но в хода на втория полусезон за пръв път ми се случи… Хубаво е човек да поема предизвикателство и най-важното е, че момчетата се справиха. Срещнах момчета, които бяха всеотдайни, искаха да го постигнат. В лицето на Сашо Нанков срещнах абсолютно безрезервна подкрепа и когато има единомислие между ръководство, фенове и отбор, няма как да не постигнеш резултат. Защото когато доверието е нарушено, това почти винаги води до неубедителни игри.

– Какъв беше климатът в отбора?

– Ще го кажат момчетата. За мен климатът е показателен, след като футболистите идваха един час преди тренировка. И когато остават след нея. Това означава, че те изпитват удоволствие от нещата, които правят. Аз не мога да се оплача от никого в тренировките. Всички имаха желание да се доближат до най-доброто, което могат да правят. Факт е, че проблемите на „Ботев” в края на есента ни дадоха шанс да атакуваме първото място, иначе нямаше да можем и това е обективно. Но играчите на „Етър” показаха много висок морал. Аз не ги познавах до тази пролет и в процеса на работа виждах хора, които искат да постигнат нещо, но някой трябва да им помогне да постигнат добрите си страни. Е, показаха и някои по-слаби. Кой както се е представил, ние обективно ще преценим неговите качества.

– Какъв „Етър” искаш да виждаш в „Б” група?

– Отбор, който играе за победа във всеки мач…

 

Снимки: Ангел Ганцаров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!