259 четения

Болкоуспокояващите лекарства носят зависимост и смърт

Пристрастяването към болкоуспокояващи лекарства може да започне съвсем безобидно с рутинна операция или небрежно предписание на шишенце с хапчета. Поп звездата Принс е сред най-известните жертви на епидемията от медикаментозна зависимост в САЩ, съобщават ДПА и Ройтерс.

Съдебномедицинското заключение потвърди това, което мнозина подозираха – Принс е починал от свръхдоза от силно болкоуспокояващо лекарство. Певецът е приел фатална доза от синтетичния опиоид фентанил, преди да бъде намерен мъртъв на 21 април тази година. Според публикации в медиите 57-годишният Принс е трябвало на следващия ден да се срещне с експерт по медикаментозна зависимост.

Новината потвърждава слуховете, които се разпространяваха в седмиците след кончината му – един от най-влиятелните музиканти на своето поколение, за когото се говори, че е бил заклет противник на алкохола и наркотиците, в действителност е бил пристрастен към лекарства по предписание. И не е бил първият.

Актьорът Хийт Леджър почина на 28-годишна възраст през 2008 г. от свръхдоза болкоуспокояващи по предписание. Актрисата Уинона Райдър и певицата Кортни Лав публично са говорили за медикаментозните си зависимост, както и Синди Маккейн, съпругата на американския сенатор Джон Маккейн и кандидат на Републикансата партия за президент на САЩ през 2008 г.

От федералните Центрове за контрол и превенция на болестите отчитат, че през 2013 г. два милиона американци са били пристрастени към опиоиди по предписание. Зависимостта често започва с лекарска рецепта за силно пристрастяващи болкоуспокояващи хапчета.

105-1През 80-те години на миналия век опиоидите се използват основно за пациенти, възстановяващи се от сериозна операция или лекуващи се от рак. От 90-те години обаче лекарствата масово се предписват за облекчаване на болката дори след рутинни процедури като вадене на мъдрец.

От 2000 г. употребата на лекарства с рецепта се е утроила, както и смъртността от тях. През 2014 г. е отчетена рекордна смъртност – 28 400 души са починали от опиати, в това число от болкоуспокояващи по предписание и химически сходния хероин.

Проблемът започна да привлича общественото внимание около 2010 г., когато е установено, че населението на САЩ употребява 80 процента от използваните по света опиати.

От тогава достъпът до медикаментите е затегнат, а цените им повишени. Лекарствените формули са променени, за да не могат хапчетата да се разтварят или инжектират – практики, усилващи ефектите от веществата в тях.

Повишението на цените обаче накара повече потребители да се ориентират към хероина – в много случаи по-мощна и евтина алтернатива. Хероинът и мощните болкоуспокояващи са широко достъпни на черния пазар.

Фентанилът – лекарството, отнело живота на Принс, е 50 пъти по-мощен от хероин и 100 пъти по-мощен от морфин. Количество, равняващо се на три зрънца захар, е в състояние да убие възрастен индивид. Поради тази причина фентанил се прилага в малки дози чрез инжекции, таблетки или лепенки. И въпреки че технически се отпуска само с рецепта, мощният опиоид се произвежда и продава от наркокартели.

Експертът по зависимости д-р Ан Пилкас казва за в. „Минеаполис стар трибюн“, че силата на фентанила го прави по-лесен за свръхдозиране в сравнение с другите болкоуспокояващи лекарства.

Смъртността от свръхдози фентанил се е увеличила през последните няколко години, според данни, събрани от Си Ен Ен. Само в щата Охайо през 2014 г. медикаментът е причинил смъртта на над 500 души.

Една от мерките, прилагани в САЩ в борбата с епидемията от пристрастяване към болкоуспокояващи, е ограничаването на злоупотребата с рецепти – практика, при която пациентите посещават многобройни лекари, за да си набавят повече рецепти. За целта се използва база данни, в която специалистите могат да проверят историята на отпусканите по предписание медикаменти на пациентите. Проучване обаче установи, че само половината лекари правят проверки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!