6 четения

Свалянето на 10 процента от теглото намалява риска от диабет

Ударна диета е най-доброто средство срещу диабет тип 2, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от международно изследване.

Намаляването на теглото с 10 процента понижава опасността от развитието на заболяването с 90 процента при хора, предразположени към него. Благоприятните резултати могат да бъдат постигнати със стриктна хранителна програма, включваща контролиране на калориите.

Най-мащабното по рода си контролирано изследване е осъществено в сътрудничество между осем страни – Великобритания, Дания, Финландия, Холандия, България, Испания, Нова Зеландия и Австралия. Проучването, търсещо най-добрия начин за превенция на диабет тип 2 чрез хранене и упражнения, е обхванало 2300 доброволци и е продължило две години. В началото му през 2014 г. при всички участници са отчетени признаци на преддиабет.

За целите на проучването доброволците са консумирали само 800 калории дневно от супи и млечни шейкове в продължение на осем седмици. За посочения период е отчетена средна загуба на 10,8 процента от теглото.

„В много случаи кръвната захар на участниците беше сведена до здравословни нива и преддиабетното състояние изчезна“, казва Джени Бранд Милър от университета на Сидни, Австралия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!