9 четения

Универсална ваксина срещу рака атакува туморите като вируси

Международен екип от учени съобщава, че е направил „позитивна“ крачка напред към създаването на универсална ваксина срещу рака, която стимулира имунната система да атакува туморите като вируси, съобщават ТАСС и в. „Индипендънт“, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Изследователите отбелязват, че ваксината на базата на наночастици се разработва не с превантивна, а с лечебна цел, като очакват тя да е ефективна срещу всички видове рак. Ранните тестове с мишки и трима пациенти са дали обнадеждаващи резултати. Окончателните резултати се очакват до една година. Специалистите смятат, че производството на универсалната противоракова терапевтична ваксина може да започне до пет години.

В сп. „Нейчър“ изследователите описват как са извлекли частици от генетичния РНК код на рака, вкарали са ги в наночастици и са ги инжектирали в кръвта на трима пациенти в напреднал стадий на онкологично заболяване. Имунната система на болните е реагирала чрез производството на клетките „убийци“ – Т-клетките, чиято основна задача е да се борят с инфекции, а в случая – да атакуват туморите.

Ваксината се е оказала ефикасна и в борбата срещу агресивно развиващи се тумори при мишки, съобщават изследователите, ръководени от професор Угур Сахин от университета „Йоханес Гутенберг“ в Германия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!