21 четения

Възпитаник на ВТУ оглави Съюза на младите юристи

ВЪЗПИТАНИКЪТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ ОГЛАВИ СЪЮЗА НА МЛАДИТЕ ЮРИСТИ. Организацията е била учредена в София преди няколко дни и за учредителното събрание там са се събрали студенти по право и вече завършили и практикуващи млади юристи.

Идеята за създаване на организацията хрумнала на група току-що завършили студенти по специалността, които успяха да се преборят за промяна в правилата за провеждане на държавните изпити по право. Инициативата, в основата на която беше търновският студент Николай Михайлов, доведе до цялостната реформа в българското правно образование.

Новата организация се ангажира да защитава и отстоява правата на младите юристи в България, да работи за утвърждаването и развитието на юридическата професия, както и да помага на завършващите да навлязат в практиката.

Николай е на 28 години, магистър по дипломация и национална сигурност, завършил е и докторантура по философия на политиката, правото и икономиката към БАН, а в края на миналата година завършва и своята втора магистратура по специалността „Право”. По времето, когато се явява на държавния си изпит по гражданско правни науки във Великотърновския университет, Николай установява, че процедурата по провеждане на държавните изпити е изключително непрозрачна и че липсват ясни и точни критерии при оценяване знанията и уменията на студентите, а също така се създават и сериозни предпоставки за злоупотреби.

За тези нередности тогава разбраха всички юридически и образователни институции в страната и след почти една година битки Николай успя да доведе борбата си докрай и да промени начина на провеждане на юридическите изпити не само във ВТУ.

Предстои учредяване на клон на Съюза на младите юристи и във Велико Търново. Освен Николай Михайлов в управителния съвет на съюза има още един търновец – Стефка Генчева, която е родена в старата столица и е възпитаник на ВТУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!