53 четения

Кристо представя импозантна скулптура от петпролни варели

Хиляди скупчени един до друг петролни варели в двора на фондация „Магт“, в който обикновено са изложени крехки на вид скулптури на Джакомети. Става въпрос за творба на 80-годишния художник Кристо в този храм на изкуството на Лазурния бряг, предаде Франс прес.

Той не коментира творбата си с краткотраен живот, която може да бъде видяна до края на ноември. В негови скици и макети варелът от половин век е използван като строителен елемент. „Това е продължаващо няколко десетилетия пътуване с проект, който е произведение на изкуството“, заяви Кристо.

Той започнал да се интересува от цилиндрични форми, създавайки в края на 50-те години на миналия век скулптури от боядисани и опаковани кутийки. През 1962 . Кристо, който е роден в България, прегражда улица в Париж със стена от бидони – това е неговият отговор на Берлинската стена.

Инсталацията в Сен Пол дьо Ванс е висока 9 метра, дълга е 17 метра и е широка 9 метра. За нея се заговорило още през 1967 г. по настояване на фондацията „Магт“. За това свидетелстват две подготвителни работи за колекцията, които по-късно били напълно „забравени“ от Кристо. „Близо 50 години по-късно ми показаха рисунките и в края на краищата възникна идеята да създам тази мастаба – древноегипетска гробница с форма на пресечена пирамида, в двора – поясни художникът. – Мастаба е била сграда от пръст в Месопотамия преди 7000 години, преди да се превърна в погребална постройка за древните египтяни.“

„Две вертикални и две диагонални стени – това е структура под напрежение“, отбеляза директорът на фондацията Оливие Каплен. Сини и червени варели на Кристо сякаш формират стъпала към небето. Двете вертикални стени са в топли жълто-оранжеви тонове.

Скулптурата все пак е като етап към по-широкомащабен проект. Снимки показват Кристо и съпругата му Жан-Клод сред пясъчни дюни, на 160 км от Абу Даби, между 1979 г. и 1982 г., когато двамата започват да размишляват над мастаба, която е 400 пъти по-голяма от изложената в двора на фондацията версия – висока е 150 метра, дълга – 300 метра и широка – 225 метра.

„Когато въпросната мастаба в Абу Даби бъде готова, това ще бъде най-вискота скулптура в света – височината й ще е по-голяма от тази на Хеопсовата пирамида.- уточни Кристо. – Тъкмо се връщам от Абу Даби.“ Той обаче остава загадъчен, що се отнася до напредването на проекта. Макар през целия си живот да е финансирал сам проектите си, продавайки подготвителни рисунки за тях, тази мастаба в Абу Даби от 400 000 варела трябва да бъде платена от ОАЕ.

Авторът на опаковането на Райхстага в Берлин (1995) и Пон ньоф в Париж (1985) не е конкретизирал също проекта си „Над реката“, който предвижда да се покрие с платно около 10-километрова площ от река в американския Запад. Художникът, който работеше заедно със съпругата си, починала през 2009 г., е лансирал много проекти. За 50 години едва 22 монументални проекта бяха осъществени, докато други 37 изобщо не получиха разрешение, припомни той.

Това лято Кристо е на почит в Италия, където е на път да бъде осъществен проектът му „Плаващите кейове“. Той ще позволи да се ходи по вода в разстояние на 3 км в северното италианско езеро Изео от 18 юни до 3 юли. Кристо не бе изграждал инсталация от 2005 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!