42 четения

Нашите театрали превзеха фестивала в Каварна

Куп отличия за самодейните състави от Елена, Дебелец и Долна Оряховица

 

За деветнадесета поредна година в Каварна се проведе традиционният Национален фестивал на любителските театри с международно участие, в който участваха състави от цяла България. Проявата ще се запомни с блестящото представяне на самодейния театрален състав към читалище „Напредък – Елена – 1863“. Актьорите Димитринка Иванова, Ива Ганчева, Даниела Димитрова, Светослав Петров, Христо Йорданов, Райна Георгиева и Нурие Реджебова, които от този сезон играят под режисурата на Детелин Кандев, се завърнаха от авторитетното събитие с голямата награда, носеща името на проф. Гочо Гочев. Пред публиката и именитото жури, в състава на което влизат театрални дейци като доц. Виолета Гиндева, Мая Вапцарова, Красимир Ранков и Крум Гергицов, родните самодейци изнесоха впечатляващ спектакъл с постановката „Село-BG.кол“, или „Където улиците нямат имена“ от Димитър Златинов.

Режисьорът Мая Вапцарова, племенница на великия поет Никола Вапцаров, е била толкова впечатлена от видяното, че дори е направила предложение да бъде заснет филм по тази постановка.

Още един театрален състав от гр. Елена се представи силно на тазгодишното издание на фестивала. Актьорите при читалище „Просвета – 1881 – Разпоповци“, които изиграха пиесата „Червени рози“ от Алдо де Бенедетти, се завърнаха с награда за най-добра мъжка роля. С приза журито удостои Иван Минчев за прекрасната му актьорска игра.

С ТРИ НАГРАДИ СЕ ВЪРНАХА ОТ ФЕСТИВАЛА И АРТИСТИТЕ ОТ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СЪГЛАСИЕ –ДЕБЕЛЕЦ“. Трупата на режисьора Милен Иванов е грабнала втора награда за спектакъл за представлението си „Прозорец убиец“.

Симеон Иванов е получил втора награда за главна мъжка роля за ролята си на Ричард Уили. Втора награда за поддържаща женска роля е завоювала и Събка Илиева за ролята си на Джейн.

След отличната игра на театралната формация към НЧ „Христо Козлев – 1883” – гр. Долна Оряховица, който се представи на фестивала с пиесата „Глупаци” от Нийл Саймън, журито отличи Йорданка Тихчева с трета награда за женска роля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!