Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Охлювите взимат сложни решения само с две мозъчни клетки

Охлювите не са известни с бързо мислене, но могат да взимат сложни решения само с две мозъчни клетки, съобщи Прес асосиейшън, позовавайки се на британски учени. Откритието ще помогне за създаване на по-ефикасни роботи.

Учени от университета на Съсекс са използвали електроди, за да измерят активността на мозъка на сладководни охлюви, търсещи храна. Резултатите показват, че едната клетка казва на животното дали е гладно или не, а другата сигнализира, когато наоколо има храна.

“Изследването ни разкри за пръв път как само два неврона могат да създадат механизъм в мозъка, който ръководи и оптимизира сложни задачи за взимане на решения. То показва също как системата определя колко енергия да се използва, след като е взето решението”.

Учените се надяват откритото от тях да помогне за създаване на мозъци на роботи с използване на възможно най-малко компоненти, необходими за изпълняване на сложна задача.

Търсенето на храна е пример за целево поведение, необходимо за оцеляването. При взимането на решение с определена цел животното трябва да използва информация както за околната среда, така и за вътрешното му състояние, използвайки възможно най-малко енергия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *