6 четения

Проф. Христо Пимпирев и полярни изследователи гостуваха в Павликени

Вълнуваща среща имаха учениците от СОУ „Бачо Киро“ в Павликени с проф. Христо Пимпирев и учените от Българския антарктически институт. Те гостуваха в гимназията по покана на учениците от 5 Б клас.

Проф. Пимпирев беше придружен от директора на Националната антарктическа програма на Република Аржентина д-р Мариано Мемоли и неговата съпруга, както и от Никола Петков и Емил Мишев от БАИ и от писателя и почетен гражданин на Павликени Димитър Томов.

„Ние, учениците от 5 Б клас, научихме, че има българска база на Антарктида и екип от български учени посещава Ледения континент и извършва научна дейност на края на света. За нас е чест, че малка част от континента носи името на града ни – Павликени. В часовете ни по английски език се роди спонтанно идеята да напишем писмо до учените в нашата база. Изпратихме го на 1 декември – Международния ден на Антарктида. В края на месец март получихме отговор от Антарктида, подписано от проф. Пимпирев и учените в неговия екип. Научихме, че българските антарктици са трогнати от нашия интерес и внимание към тяхната дейност. Те приеха поканата да ни гостуват в края на учебната година“, разказаха инициаторите на срещата.

„България започва от такива градове като Павликени, където извира българщината. Вие сте будни деца и сте забелязали, че българите имаме една база далеч на юг и покоряваме света с нашите изследвания в Антарктида. Вашето мило писмо много ни трогна и затова сме при вас. Виждам пламък във вашите очи и съм сигурен, че сред вас има бъдещи полярни изследователи“, започна разказа си проф. Пимпирев. Над час той говори за природата, залезите, коренните обитатели и опасностите на Антарктида. Децата научиха за пъстроцветните залези, които на Южния полюс траят часове наред, видяха къде е разположена българската станция „Св. Климент Охридски“ и научиха как точно се стига до географското място на Южния полюс, където компасът винаги сочи север.

Слeд пpeзeнтaциятa пpoф. Христо Пимпиpeв дълго време oтгoвapя нa въпpocи и дaвa aвтoгpaфи. Toй пoдapи нa yчилищeтo филми и книги за Антарктида. Дарение за училищната библиотека направи и писателят Димитър Томов.

По-рано през деня гостите посетиха Община Павликени и се срещнаха с кмета инж. Емануил Манолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!