65 четения

Търновка се радва на рожба след 3 неуспешни инвитро зачевания

В разгара на лятото Даниела и Петър Василеви ще празнуват първия рожден ден на своята дъщеря

 

8 ГОДИНИ ТЪРНОВСКОТО СЕМЕЙСТВО ВАСИЛЕВИ ОЧАКВАЛО ДА СЕ ПОЯВИ НА БЯЛ СВЯТ ТЯХНАТА РУСОКОСА ДЪЩЕРИЧКА ДАЯНА. Даниела и Петър са заедно още от училище, а днес и двамата са на 33 години. Понесли много неволи, преди съдбата да им се усмихне и най-накрая да ги дари с дете. Кръстили дъщеря си Даяна, на нейната майка героиня, които борбено преживява три инвитро интервенции и тежко медикаментозно лечение.

Даниела и Петър вдигнали сватба през 2006 година, след което се нанесли в новия си дом. Още тогава започнали да обзавеждат детска стая, но не бързали с боядисването на стените. Нямали претенции за пола на бебето, искали единствено рожба. Даниела се чувствала готова да бъде майка, а Петър копнеел да го дари с наследник. Не след дълго техни познати се сдобили с деца и започнали подмятанията към тях – какво още чакат и не искат ли вече да станат родители. Две години двамата мълчали за проблема, но накрая решили да потърсят медицинска помощ.

Така минала още една година, в която двойката не успяла да зачене рожба. Тогава БИЛИ НАСОЧЕНИ КЪМ ПОСЛЕДНИЯ ВЪЗМОЖЕН ВАРИАНТ – ИНВИТРО ПРОЦЕДУРИТЕ. По онова време Общинският фонд за асистирана репродукция във Велико Търново все още не бил създаден и разходите по процедурите били поети изцяло от младото семейство.

В софийската клиника „Щерев”, основана от бащата на инвитрото в България проф. Атанас Щерев, Даниела и Петър направили първия опит за изкуствено зачеване. „Когато се прибрахме, бях много развълнувана, защото вярвах, че вече съм бременна, и нямах търпение да си направя теста, за да съм сигурна в това”, спомня си 33-годишната жена. Успяла да зарази със своя ентусиазъм всички от семейството, затова разочарованието било много голямо, когато тестът се оказал отрицателен.

Втория опит за изкуствено оплождане направили година по-късно. Нито един ембрион не оживял. Разочарованието ги застигнало и дори смятали, че няма смисъл да пробват за трети път, когато тяхната позната на 36 години успяла да забременее по естествен начин. Решили да изчакат известно време и дори в главата им се прокраднала мисълта да осиновят дете.

„ИСКАХМЕ ДА ДАДЕМ ВСИЧКО НА ЕДНО НЕВИННО СЪЗДАНИЕ, НО ЖЕЛАНИЕТО НИ БЕ ДА Е ОТ НАШАТА ПЛЪТ И КРЪВ. Казахме си, че ако и след третия път не успеем да имаме дете, ще осиновим”, разказа Петър.

Третият път също бил неуспешен, но жена, която гледа на кафе, позната на майката на Даниела, видяла в чашата на 33-годишната жена рожба. Тя повярвала в предсказанието и пожелала отново да преживее болезнената процедура по асистирана репродукция.

„Никога няма да забравя, когато лекарят ми каза, че има наличие на плод. Исках всеки ден от бременността да ходя на ехограф, за да виждам, че бебето се развива добре”, спомня си Даниела.

Когато разбрали, че детето ще е момиченце, веднага боядисали стаята в розово. НА 12 АВГУСТ 2015 ГОДИНА ДАНИЕЛА РОДИЛА СВОЯТА РОЖБА ПРИ Д-Р ДАНИЕЛА САВОВА и ембриологичния екип на д-р Таня Милачич.

„Подготвяме голямо празненство по повод рождения ден на нашата принцеса и смятаме скоро да пътуваме до София, за да поздравим медицинския екип, който създаде нашето русокосо чудо Даяна”, допълва щастливият татко.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!