60 четения

Урок за важните неща направи на своите седмокласници Незабравка Апостолова

ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА ГОВОРИХА ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ЧАСА ВЧЕРА VII Б КЛАС В СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ – В. ТЪРНОВО. Нестандартният час хрумнал на учителката по литература Незабравка Апостолова съвсем случайно преди седмица, докато организирала провеждането на последните уроци на своите ученици. Съвсем неочаквано към идеята й се присъединила началната учителка Илина Керина и училищният психолог Наталия Любенова. Вчера трите застанаха пред седмокласниците, за да разкажат и покажат кои са важните неща за тях. Илина Керина, която се оказа и първата учителка на въпросния VII Б, успя да разплаче момичетата и момчетата със спомени за първите им години в училището.

Урокът започна с популярната притча за учителя, който напълнил съд с камъни и попитал учениците си пълен ли е съдът. Те казали „да“, но той продължил да пуска вътре малки камъчета, които се намествали между големите. След това пуснал пясък и накрая налял вода, за да докаже на всички, че съдът е пълен, когато и големите, и малките частици в него се наместят и застанат в равновесие.

„Избрах тази история, защото преди време накарах децата да си намерят по едно камъче и да напишат на него най-важното за себе си нещо. И сега съм събрала камъни, на които пише здраве, любов, семейство, приятелство, грешки, уроци… Искам децата да запомнят, че ако животът им е препълнен с неважни неща, няма да имат място и време за истински важните чувства и емоции“, сподели развълнуваната учителка вчера.

Камъните като символи съпътстват децата от VII Б още от времето, когато те са завършвали началното си образование при Илина Керина. Когато дошло време те да се явят на т.нар. „малки матури” в края на 4 клас, тя подарила на всяко дете камъче и накарала учениците си да повярват, че камъните са вълшебни. Затова в деня на изпита всички се появили, стиснали камъка в шепите си и се справили отлично с тестовете си по всички предмети.

МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ, РИСУНКИ, СНИМКИ, АЛБУМИ, КНИГИ ДОНЕСОХА В ЧАСА ДЕЦАТА, за да покажат кои за тях са най-важните неща. През двата часа, които иначе трябваше да са по литература, момчетата и момичетата пяха заедно с двете си учителки, снимаха се и играха забавни психологически игри с Наталия Любенова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!