67 четения

Учителката Мариана Пенчева, която отглежда 9 деца, е претендент за Наградата за европейски гражданин на ЕП

ДОБРОТО ДЕЛО НА УЧИТЕЛКАТА МАРИАНА ПЕНЧЕВА, ПРИЮТИЛА В ДОМА СИ 9 ДЕЦА НА СОЦИАЛНО СЛАБИ СЕМЕЙСТВА, СЛЕД КАТО ПАНСИОНЪТ В СЕЛО ГОСТИЛИЦА, В КОЙТО ЖИВЕЕЛИ, ЗАТВАРЯ ВРАТИ, ТРОГНА ДОРИ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ. Благодетелката е сред лауреатите за престижната Награда за европейски гражданин на ЕП за 2016 година. Тя бе номинирана от българския представител в законодателната структура на ЕС Георги Пирински.

Припомняме, че „Борба” първа разказа за великодушната постъпка на 29-годишната жена и след публикацията хора от цялата страна и чужбина проявиха желание да помогнат на „нейните деца”, както тя ги нарича.

„Мариана учи своите момчета и момичета, че на първо място стои това, да бъдеш човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен“, пише в аргументите си Георги Пирински.

В рецензията си журито определя Мариана Пенчева като светъл пример на млад човек, който успява да обучава млади хора със собствени средства в едно трудно време. ПОСТЪПКАТА Й СЕ КАТЕГОРИЗИРА КАТО ГЕРОИЧЕН АКТ. Още един българин участва в подбора. Това е Иван Николов, който е защитник и пазител на българската идентичност на сънародниците ни, живеещи в Западните покрайнини.

За голямото отличие са номинирани общо 50 души, а селекцията бе направена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом. В него са включени и редица други знакови политици и лидери.

Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП в партньорство с Народното събрание. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 12 и 13 октомври 2016 г.

Първата церемония по награждаване за европейски гражданин на ЕП се състоя през 2008 г. и има за цел да насърчи благородните каузи и да улесни интеграцията между гражданите на ЕС за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!