Антарктическите води преодоляват глобалното затопляне благодарение на студа на дълбочина

Постоянните ниски температури в океана край Антарктида, които не се поддават на глобалното затопляне, топящо арктическия лед в другия край на планетата, се дължат на студените води, надигащи се от дълбочина след стотици години, съобщи Ройтерс.

Южният океан край Антарктида може да е сред последните места на Земята, където ще се почувства влиянието на дължащите се на човека климатични промени. То ще засегне идващите от дълбочина 5 км води със забавяне от няколко века.

Мнозина, които оспорват твърденията, че използваните от хората изкопаеми горива затоплят планетата ни, често посочват парадокса с увеличаващия се зимен лед край Антарктида от няколко десетилетия и бързото свиване на леда в Арктика.

„Резултатите ни са стъпка към решаването на тази загадка“ – каза ръководителят на изследването Кайл Армър от университета на Вашингтон в Сиатъл.

Топлите води от Гълстрийм се охлаждат, преминавайки на север в Северния Атлантически океан, след това потъват и тръгват на юг към Антарктида. За този цикъл са необходими векове. Силните ветрове над Южния океан около Антарктида издухват повърхностните води на север и изтеглят студените води от дълбочините. Това обяснява защо повърхността на Южния океан се е затоплила само с 0,02 градуса Целзий на десетилетие след 1950 г. – малка част от средната глобална стойност от 0,08 градуса Целзий.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *