131 четения

ДРАМИ. Заради неплатени здравни осигуровки наложиха запор на млада жена с онкологично заболяване

Община Елена помага със собствени средства на хора в беда, подобно на Галина Кънчева от Каменари

 

33-ГОДИШНА МАЙКА ОТ ЕЛЕНСКОТО СЕЛО КАМЕНАРИ СЕ БОРИ С КОВАРНО ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ И С ХРОНИЧНО БЕЗПАРИЧИЕ, сподели самата Галина Кънчева пред екип на „Борба“.

Миналата година лекарите откриват рак на Галя, която въпреки липсата на средства започва незабавно лечение. Жената, която има петгодишно детенце с проблеми в говорното си развитие, е диагностицирана като болна в трети клиничен стадии от рак на лимфните възли. По това време тя е безработна и не си плаща здравните осигуровки. Все пак обаче Галина намира някакви средства и погасява неплатените си осигуровки, но парите не стигат за лихвите към тях. Заради дълга й от около 600 лв. преди около месец данъчните й пращат частен съдебен изпълнител, който й налага запор на детските надбавки.

„Тези пари в последно време са основният приход, на който разчитам. Със сестра ми имаме наследствен апартамент в Русе, тъй като родителите ни починаха, и сега много се страхувам държавата да не ни го отнеме заради това, че не съм си платила лихвите по здравните осигуровки“, сподели Галя Кънчева.

Тя е от Русе, завършила е ветеринарна медицина, но пет години е работила в родния си град в чорапена фабрика. Любовта я отвежда в Еленския край, където ражда детето си. Мъжът на Галина е безработен, а освен на спрените детски семейството разчита и на инвалидната пенсия на младата жена, която е в размер на 180 лв. Тези пари обаче са гарантирани за една година, тъй като в началото на следващата 33-годишната Галя трябва отново да се яви на ТЕЛК.

„Детенцето ми ходи на детска градина, обаче има проблеми с говорното си развитие. Заради това, че се разболях и често влизам в болница за химиотерапия, а и заради липсата на средства аз не мога да си позволя да го водя редовно на логопед. Обаче детето и амбицията да го отгледам и възпитам ми дават сили да продължа да се боря с болестта“, признава Галина Кънчева.

ЗА ЕДНА ГОДИНА ТЯ Е НАПРАВИЛА ОБЩО ШЕСТ ХИМИОТЕРАПИИ В РУСЕНСКАТА БОЛНИЦА. Държавата плаща тези процедури, но не и лекарствата за тях, които са скъпи и не се намират в България. Галя си ги купува от съседна Гърция, като медикаментите й за всяка химиотерапия излизат около 250 евро. Освен това жената е претърпяла и лъчетерапия във Варна, а през месец юли й предстои преглед на скенер, за да се проследи състоянието на раковите клетки.

Добрата новина е, че към момента сякаш коварният рак е овладян, не крие сълзите си Галя. Тя си обещава постоянно да не се тревожи за дреболии, но ситуации като тази със запорираните детски няма как да не я извадят от равновесие. Благодарна е на малкото приятели, които й помагат, а сред благодетелите й е и самият общински кмет Дилян Млъзев.

Галя разказва, че два пъти управникът на Елена й е плащал лекарствата, а веднъж дори буквално извадил от джоба си 50 лв., за да й ги даде.

Пред репортер на „Борба“ кметът на възрожденското градче сподели, че местният парламент е гласувал определени средства от общинския бюджет за тежки случаи като този на Галина. Става дума за еднократна помощ в размер на 30% от минималната работна заплата, които се отпускат на нуждаещ се човек веднъж годишно. Само за тази година подобна помощ е оказана на около 30 жители на общината…

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!