4 четения

Ледът в Арктика може да се стопи за пръв път от 100 000 години

Проф. Питър Уодамс от университета в Кембридж твърди, че още тази или следващата година морският лед в Арктика може да се стопи, което не се е случвало повече от 100 000 години, съобщи в. „Индипендънт“.

Данни от американския Национален център по снеговете и ледовете показват, че на 1 юни тази година морският лед е бил само 11,1 милиона квадратни километра. За последните 30 години средната стойност е била 12,7 милиона квадратни километра.

Разликата от повече от 1,5 милиона квадратни километра е приблизително шест пъти колкото територията на Великобритания.

„Прогнозата ми е, че арктическият лед може да изчезне, т.е. да покрива площ, по-малка от 1 милион квадратни километра, към септември тази години – каза проф. Уодам. – Дори и ледът да не изчезне напълно, много е вероятно тази година стойностите да са рекордно ниски. Убеден съм, че ще има по-малко от 3,4 милиона км“.

Това ще означава, че в централната част на Арктика и на Северния полюс няма да има лед. Ледът ще се запази само сред много бройните острови по северното крайбрежие на Канада.

Топенето на арктическия лед ще доведе до покачване на глобалните температури с 0,6 градуса само за пет години.

Според друг водещ климатолог, д-р Глийк, дори и проф. Уодамс да не е прав в прогнозата си за толкова скорошно топене на ледовете, предупрежденията му за покачващите се температури в района са верни и „изключително обезпокоителни“.

Друг климатолог, проф. Дженифър Франсис от университета Рътгърс мисли, че ледовете в Арктика могат да се стопят в такъв мащаб чак някъде между 2030 г. и 2050 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!