15 четения

Мариета Григорова и Иванела Арабаджиева единствените абитуриенти в областта с две пълни шестици на матурите

МАРИЕТА ГРИГОРОВА И ИВАНЕЛА АРАБАДЖИЕВА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ АБИТУРИЕНТИ ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО ТАЗИ ГОДИНА ИМАТ ПО ДВЕ ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ НА ДВЕТЕ СИ МАТУРИ. Мариета завършва Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново, нейните две отлични оценки са на държавните зрелостни изпити по български език и литература и немски език. Иванела е възпитаник на СОУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш и освен на задължителната матура по български език и литература се е явила и на изпита по английски език.

548 СА ОТЛИЧНИТЕ ОЦЕНКИ ОТ МАТУРИТЕ ТАЗИ ГОДИНА, ОТ ТЯХ 46 СА ПЪЛНИТЕ ШЕСТИЦИ. 137 дванадесетокласници от цялата област са постигнали поне по една оценка от над 5,50. Най-много отличници – 45, има Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, 36 в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. СОУ „Емилиян Станев“, частната гимназия „Аркус“ във Велико Търново и свищовското СОУ „Николай Катранов“ имат по деветима абитуриенти с отлични резултати, показва справката на Регионалния инспекторат по образование.

Слабите оценки са общо 343, от тях 139 са на матурата по български език и литература, която държат задължително всички абитуриенти, а те тази година бяха 1623-ма. 80 от тях са успели да изкарат по две двойки.

4,15 е средният успех на учениците от всички държавни зрелостни изпити. Успехът по български език и литература е 4,10 срещу 4,24 миналата година. Средният успех от втората матура също е по-нисък – 4,15, при 4,24 миналата година.

ЧЕТИРИ ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ ИМА НА МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, КЪДЕТО ОТЛИЧНИТЕ ОЦЕНКИ СА 183, КОЕТО Е 11% ОТ ВСИЧКИ ОЦЕНКИ. Двойките са 9%, или 139. Тройки са изкарали 426 дванадесетокласници, „добър” имат 499 ученици, „много добър” – 376.

Вторият държавен зрелостен изпит също е задължителен, но учениците могат да изберат предмета, на който да се явят. Традиционно най-масовият изпит остава по география, въпреки че всяка година слабите оценки там са твърде много. 1788 абитуриенти са отишли на втора матура, като 477 от тях са избрали географията. 30%, или 14, са двойките, отличните оценки са 15. Средният успех по този предмет е 3,41. Вторият по големина изпит е по биология и здравно образование. Избрали са го 442 абитуриенти, които са постигнали среден успех от 4,11. Слабите оценки са 45, отличните – 65, като девет от тях са пълни шестици. От езиците английският е най-предпочитаният и тази година на него са се явили 333 завършващи. Техният успех е 5,20. По този предмет са и най-голямото количество пълни шестици – 21, от общо 188 отлични оценки. Двойките са само две.

Над 5,00 е средният успех и по химия. Там има само една двойка и осем отлични оценки с една пълна шестица. Няма слаби оценки по физика, няма двойки по немски, испански, френски и руски език.Отличниците по физика са четирима, по руски – петима, по немски – 17, двама от които имат 6,00, по испански шестиците са шест, от тях две са пълни, по френски отличните работи са две. По математика в областта също няма двойки. Тази матура е най-често избирана от зрелостниците в ПМГ, които имат тази година седем отлични оценки.

В сравнение с миналата година успехът по история е по-висок. Петима само имат двойки, 11 обаче са изкарали повече от 5,50. Философският цикъл също е сред предпочитаните държавни зрелостни изпити и там двойките са девет срещу осем отлични оценки.

ГИМНАЗИЯ „АРКУС“ Е С НАЙ-ВИСОК СРЕДЕН УСПЕХ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – 5,38. Там завършват 30 абитуриенти. Втори се децата на Езикова гимназия с успех 5,18, постигнат от общо 140 зрелостници. Третото място тази година е за СОУ „Николай Катранов“ в Свищов. 33-ма зрелостници имат успех 5,15. Следва ПМГ, където завършват 141 момичета и момчета с успех 5,07. Веднага след това са дванадесетокласниците на СОУ „Емилиян Станев“ в старата столица, следват СОУ „Иван Момчилов“ в Елена, СОУ „Бачо Киро“ в Павликени, СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, Старопрестолната гимназия по икономика.

На втората матура първи са зрелостниците на СОУ „Николай Катранов“, следвани от випуск 2016 на ПМГ и ЕГ. После са „Аркус“ и СОУ „Емилиян Станев“. В дъното и на двата изпита остават двамата абитуриенти на „Боруш“. Не особено радващи са резултатите и на дванадесетокласниците на СОУ „Кирил и Методий“ в Златарица, Професионалната гимназия в Стражица и Професионалната гимназия „Асен Златаров“ в Свищов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *