На Земята, както и на Луната, водата е донесена от астероиди

Водата във вътрешността на Луната е била донесена от астероиди преди около 4,4 милиарда години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Те могат отчасти да обяснят произхода на водата на Земята.

„Получените резултати разкриват, че съдържащи вода астероиди са допринесли за доставяне на голяма част от водата на Земята и Луната преди 4,5-4,3 милиарда години“, заяви съавторът на изследването Ромен Тартез от Свободния университет в Милтън Кийнс във Великобритания.

Слънчевата система се е формирала преди 4,5 милиарда години. Според общоприетите модели Луната се е формирала в резултат на голям сблъсък между Земята и друга планета с размерите на Марс. Отломките от този сблъсък се натрупали, за да се формира Луната.

„За да може донесена вследствие на подобни сблъсъци вода да проникне във вътрешността на естествения спътник на Земята, Луната трябва да е напомняла океан от магма – поясни ученият. – Става въпрос за период, продължил между 10 милиона и 200 милиона години след формирането на Луната.“

Според Джесика Барнс и колегите й от университета, чиито заключения са базирани върху съдържащи водород и азот лунни проби, астероиди, известни като въглеродни хондрити и съдържащи голямо количество вода, са до голяма степен свързани с произхода на въпросната вода.

Подобни следи не могат да се открият на Земята. Геоложкото регистриране на тази епоха е „изтрито“ в резултат на тектониката на плочите, поясниха учените.

Луната обаче е била на едва 24 000 км от Земята преди 4,5 милиарда години и е възможно земната и лунната вода да имат общ произход.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *