52 четения

Продадоха за близо 85 000 лв. два общински имота в Пчелище и Шемшево

Десетки стари сгради по селата от години чакат нови инвеститори

ИЗОСТАВЕНИ ИМОТИ, РУШАЩИ СЕ И БЕЗСТОПАНСТВЕНИ СГРАДИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ СЕЛА ОТ ГОДИНИ СЕ ПРЕДЛАГАТ ЗА ПРОДАЖБА, но повечето от тях не провокират инвеститорски интерес и още чакат втория си шанс за нов живот, установи репортерска проверка на „Борба“. Повечето от общинските обекти в населените места са пуснати в процедура на приватизация от 2012 г., което налага периодичната актуализация на правното им състояние и приватизационна оценка. С други думи, на всеки 28 дни се прави анализ, който понякога води до компромисно понижаване цената на обектите. Въпреки това някои от тях са „влизали“ на търг по 4 – 5 пъти, не скриха от кметството. Все пак от началото на тази година има раздвижване, защото от Общинската агенция по приватизация отчитат цели две продажби на селски имоти. Бившата детска градина в село Пчелище вече намери нови собственици, които се явиха на търг и срещу 22 900 лв. без ДДС преобразуваха забавачката в дърводелски цел. С щастлива съдба се оказаха и някогашните складове на „Гражданска защита” в село Шемшево, които са продадени буквално преди дни за 51 303 лв. без ДДС. Впрочем продажбите на общински имоти по селата се чакат с надежда и от местните управници, тъй като в бюджетите им влизат по 30% от стойността на сделките. За тяхно съжаление, към момента не така стои въпросът с наемите от земеделски имоти, собственост на Община Велико Търново, които са в землищата на населените места, въпреки че годишно по това перо в хазната постъпват около 300 000 лв. и част от селските кметове претендират към тях да се връща една трета…

Затова и местните управници, наред с Агенцията по приватизация, упорито търсят инвеститори за общинските обекти по селата. Най-много опити за продажба, които обаче от години удрят на камък, са правени на двете стари училища в Пчелище и Войнежа, които са своеобразни рекордьори при обявяването на търгове.

След дълги перипетии и бившето школо в село Дичин също намира нов собственик, който ще даде втори живот на сградата. Преди време старото училище бе обявено за продан със зашеметяващата цена от… 120 000 лв. След като обаче не се намери инвеститор, от местната администрация коригират сумата и старото школо беше продадено преди около две години за 36 000 лв. Имотът вече се поддържа, а амбициите на новия собственик е там да бъде изграден старчески дом, потвърдиха инвеститорите, но засега отказаха повече подробности заради преживените от тях неотдавна тежки административни процедури покрай разрешителните за строеж.

Пред „Борба“ новият кмет на Дичин Николай Теодосиев потвърди, че на обекта се строи усилено, и по думите му най-вероятно той ще влезе в новото си предназначение още тази календарна година.

Освен в Дичин на нови собственици се надяват още няколко имота в Пчелище, Килифарево, Самоводене, Никюп и Войнежа. При благоприятно стечение на обстоятелствата от продажбата им се очакват поне 150 000 лв. в бюджета на старата столица…

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!