111 четения

Съдът отряза иска на фамилия Милкови държавата да плати 600 000 лв. за смъртта на Анелия

Делото било заведено след изтичане на 5-годишната давност, бащата и децата трябва да платят 8530 лв. разноски

 

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТРЯЗА МЛАДЕН МИЛКОВ И ДЕЦАТА МУ ГАБРИЕЛА И КРАСИМИР държавата да им плати 600 000 лева обезщетение за смъртта на Анелия. Тя бе открита обесена в килията си в следствения арест в старата столица на 26 февруари 2010 г. Осем дни по-рано тя и съпругът й Младен бяха арестувани при спецакция на МВР „Недосегаемите“ заедно с данъчни от В. Търново по обвинение в източване на милиони ДДС. Делото обаче е замразено вече година в спецсъда в столицата.

СЛЕД ДЪЛГО ЧАКАНЕ ВЛАСТИТЕ ДА ПРИКЛЮЧАТ С РАЗЛИЧНИТЕ видове разследвания, сред които и за склоняване към самоубийство и бездействие на охраната на килиите, фамилия Милкови поведе битка срещу държавата с иск от 600 000 лева. Бащата и децата искат по 200 000 лева, защото чиновниците са допуснали млада жена да бъде намерена обесена. Паралелно с това водят собствено разследване, завеждат и дело в Страсбург.

ПРЕЗ 2015 Г. ТЪРСЯТ СПРАВЕДЛИВОСТ НАЙ-НАПРЕД ОТ СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД за обезщетение от 600 000 лева за претърпени болки и страдания от смъртта на Анелия Милкова, причинена от държавата. Оказва се, че това не е правилното място. После подават нов иск срещу правосъдното министерство. Оказва се, че делото трябва да се насочи срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Така се стига до 23 юли 2015 г., когато се входира исковата молба в Административния съд във В. Търново по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

ЕДВА НА 3 ЮНИ 2016 Г. СЪДЪТ НАЙ-СЕТНЕ СЕ ПРОИЗНАСЯ С РЕШЕНИЕ и в него отхвърля иска на фамилия Милкови. Не защото е незаконосъобразен или недопустим, а защото 5-годишният срок за евентуално бездействие от страна на охраната на следствената килия бил изтекъл по… Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Смъртта на Анелия била настъпила на 26 февруари 2010 г., а делото било заведено на 23 юли 2015 г.

Освен това баща и деца трябва да плащат разноски в размер на 8530 лева на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, сочи още съдебното решение. То обаче подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Н. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Съдът отряза иска на фамилия Милкови държавата да плати 600 000 лв. за смъртта на Анелия

  • 09.06.2016 в 14:39
    Permalink

    Супер наглите и долни неандерталци. Като откраднаха 10 млн ДДС проблеми нямаше …. Сега съдят държавата за още пари. Като не им харесва тук да си разпродават бизнесите и да се изнасят от България. Вече не са НЕДОСЕГАЕМИТЕ а са НЕЖЕЛАНИТЕ ….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!