71 четения

Четвъртокласник от СОУ „Емилиян Станев“ спечели конкурс за акордеонисти в Русе

Вальо ще участва в майсторския клас на проф. Николай Кравцов

 

ЧЕТВЪРТОКЛАСНИКЪТ ОТ СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ В. ТЪРНОВО ВАЛЕНТИН ТОДОРОВ СТАНА НАЙ-ДОБРИЯТ АКОРДЕОНИСТ на националния конкурс „Имена от бъдещето“ в Русе. Малчуганът, който е възпитаник на Станимир Демирев, успял да се пребори с конкуренцията в своята възрастова група и да спечели златния медал от музикалното състезание. Това е поредното отличие, което Валентин печели от началото на тези година. Освен в Русе той е завършвал като победител и в още два конкурса – във Велико Търново и в Казанлък, откъдето се е върнал с два златни медала. Има две втори места от международния конкурс за акордеонисти „Г. Гълъбов“ в Бистрица и от националния конкурс „Танцуващи клавиши“ в Нови пазар.

Валентин свири на акордеон от първи клас, когато постъпил в СОУ „Емилиян Станев“. Наследил е таланта на дядо си, който вече не е сред живите, но малчуганът признава, че той е първият, който му е показал инструмента и е започнал да му разказва за клавишите.

Валентин бил на 7 г., когато тръгнал да се изявява по конкурси. Всяка година ходи в Нови пазар и все още не е успял да победи, затова не крие амбицията си да продължи да се явява на това състезание.

Освен самостоятелните си изяви малкият акордеонист е и солист на духовия оркестър на СОУ „Емилиян Станев“, участва в квартета „Дисонас“ и вече се е снимал в тв предаване „Надиграй ме в училище“.

ВЪПРЕКИ ЧЕ Е САМО В ЧЕТВЪРТИ КЛАС, ВАЛЬО ЩЕ УЧАСТВА И В МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА ПРОФ. НИКОЛАЙ КРАВЦОВ. Световноизвестният акордеонист от Петербург са запознал с талантливото търновче по време на събора „Балканфолк“ и без да се замисли, поканил детето да се включи в заниманията, които се провеждат в Несебър. Проф. Кравцов ще води уроците си на новия модел акордеон, който самият той е патентовал. Разликата е в клавишите на дясната ръка. Те са по-малки и дават възможност за повече виртуозност, обяснява Станимир Демирев, който не крие възторга си от младия си ученик и твърди, че Валентин е истински наследник на двете талантливи близначки Мария Десислава и Дарена Светослава, които тази година завършиха СОУ „Емилиян Станев“.

С. БОЯНОВА

сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!