65 четения

Доброслав Росинов – треньор по личностно развитие: „В съвременния свят не е толкова важно какво знаеш, а какво умееш да правиш”

Търновецът организира тиймбилдинги на най-големите компании у нас и в чужбина

 

„В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ, В СЪВРЕМЕННИЯ БИЗНЕС ВЪОБЩЕ, ВЕЧЕ НЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНО КАКВО ЗНАЕШ, А КАКВО УМЕЕШ ДА ПРАВИШ. Новите фирми и новите управители търсят хора с компетенции и с практически умения за работата, а много важни стават и уменията извън бизнеса. Става дума например за умението да се комуникира, което всъщност е пряко свързано с много професии, и това се оказва особено ключова компетентност, която компаниите търсят у хората и те трябва да развият у себе си, за да повишат цената си. Това правим ние – тренинги за развиване на професионални и личностни умения.“ Така започва разговорът ни с треньора по личностно развитие Доброслав Росинов, съдружник в компанията FORTEAM. Въпросните тренинги създават защитена среда, в която хората могат да отработят различни ситуации от действителността, да получат повече умения как да реагират и как да не реагират, когато попаднат в същата или подобна ситуация в работата си.

„Тиймбилдингът е вид мероприятие, събитие, обучение, активност, както ви е удобно, го наричайте, в който хората участват в различни игри, активности, симулации. И всичко това е насочено към подобряване на екипните взаимодействия между хората, засилване на доверието и комуникацията. По време на тези срещи хората успяват да открият у себе си черти, на базата на които да градят взаимоотношения. За съжаление, в момента в България на много неща казваме тиймбилдинг, включително такъв етикет слагаме и най-обикновен банкет“, усмихва се треньорът.

ОТ ОКОЛО 40 ГОДИНИ СЪЩЕСТВУВА В СВЕТА ТОЗИ ВИД ТРУПАНЕ НА ОПИТ, НАРЕЧЕН ТРЕНИНГ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО И ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ. Тези обучения са насочени към практиката. Хората, които се събират в групата, не слушат лекции, нито пък гледат презентации, директно влизат в игра или някаква симулация, преживяват нещо и след играта анализират това, което са преживели.

Тренингите са особено важни, защото те променят нагласата. Само с една игра, с един тренинг или един тиймбилдинг такава генерална промяна е невъзможно да настъпи у никого, но истината е, че нагласата, с която човек влиза във всяко нещо в живота си, предопределя успеха му. „Веднага ти давам пример. Ако тръгнеш с нагласата, че клиентът нищо не разбира и че той ти е длъжен по някакъв начин, ти не можеш да бъдеш добър в работата си. Да назовавам ли държавните служители? Убеден съм, че много от читателите на тази статия са преживявали такова разочарование – да ги посрещне човекът зад гишето с поглед, който казва: ти си ми длъжен и си зависим от мен. Е, ако променим тази нагласа, това може да пречупи целия начин на обслужване на гражданите“, категоричен е треньорът.

ДОБРИ РОСИНОВ РАБОТИ В БИЗНЕСА ВЕЧЕ 14 ГОДИНИ. ЗАПОЧНАЛ С ПОКАНИ ЗА ТРЕНИНГИ ПРЕДИМНО ОТ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ СЕКТОР. Сега той и неговата компания правят тиймбилдинги на най-големите мултинационални компании в България и в чужбина. Все повече родни компании започват да търсят такива като него, да поръчват тренинги, да осигуряват на служителите си обучения като награда и мотивация за развитие и за промяна на нагласите.

Участието е напълно доброволно, насила в подобни тренинги никой не участва. Освен това всички занимания започват с процедури и правила, които гарантират запазване на тайната. Принципът е – това, което се е случило по време на преживяването, си остава в залата. Шефът на фирмата никога не получава информация какво са казали неговите служители, докато са участвали в игрите.

Страховете, стресът, общуването, силните и слабите страни, мотивацията, удовлетворението са част от темите, върху които се изграждат тренингите. На някои от тях участниците стигат до обсъждане на много дълбоки лични проблеми, включително говорят и за сериозни неща като любовта и щастието.

„За съжаление, българските училища и университети не предлагат подобно обучение. Всички знаем, че родното образование е теоретично и не е подготвено да дава добре обучени кадри на бизнеса. Все още в българското образование всичко е твърде теоретично, твърде абстрактно, с много остарели концепции. Един човек учи за професия, при това учи доволно дълго време, примерно 4 – 5 г. в университета. През цялото време му пълнят главата с различни теоретични концепции и постановки, идеи, императиви. Накрая човекът все пак завършва и отива в реалния бизнес, където му казват: ок, имаш професията, хайде, направи нещо. И той се оказва неподготвен за това нещо, което е всъщност практиката“, описва ситуацията Доброслав Росинов. Така първо неправителственият сектор, а все повече и компаниите са стигнали до идеята за наемане на треньори по личностно развитие. Много напредничавите управители вече предлагат на служителите си листа с целогодишни обучения и всеки избира да отиде там, където ще може да научи нови умения. Има обучения за работа в екип, за ефективна комуникация, за бизнес комуникация, за телефонен етикет, за управление на екип. „Представяте ли си, че много малко от нас всъщност знаят как се пишат имейли. Никой никого не учи на това. На практика имейлът да е достатъчно информативен и в същото време кратък, за да не отнема времето на хората. И още нещо – нямате идея колко често мениджърите, тези, които се издигат в йерархията, са тези, които са най-добрите работници. Което не ги прави добри медиатори например, защото мениджърът трябва да може да управлява хора и процесите, които възникват между тези хора“, казва треньорът.

Съвсем случайно той самият влязъл в тази „игра“ преди време. Завършил социални дейности и психология и тъкмо тогава минал покрай една зала, в която видял група хора, седнали в кръгче, да играят на нещо. Станало му любопитно и когато започнал да се интересува, разбрал, че това е съвсем различна и самостоятелна страна в подготовката на професионалисти.

Започнал като доброволец в УНИЦЕФ, където работил с деца. После получил покана да бъде доброволец в ООН, където започнал да работи с млади хора и учители. И до днес е готов във всеки момент да се включи в доброволчески екипи към тези две организации, макар че вече има собствена фирма. Живее във Велико Търново, но постоянно е на път, защото фирмата му е ситуирана в София и непрекъснато го търсят наши и международни компании, за да бъде треньор на техните екипи.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!