40 четения

Свещеници от различни епархии служиха в църквата „Възнесение Господне“ на Царевец

ПЛОВДИВСКИЯТ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ В СЪСЛУЖЕНИЕ СЪС СВЕЩЕНИЦИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕПАРХИИ В СТРАНАТА ОТСЛУЖИ СВЕТАТА ЛИТУРГИЯ В ЧЕСТ НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ” НА ЦАРЕВЕЦ. Утренята вчера започна още в 8 часа сутринта, а два часа по-късно свещениците отслужиха и светата литургия пред българи и чужденци от четири континента, които вчера се оказаха като туристи в Патриаршията. Богослужението предизвика особен интерес за чуждестранните посетители от Канада, Китай, ЮАР, Сърбия, Русия, Румъния и Франция, които последваха примера на търновци и запалиха свещ за здраве и благоденствие. Сред тези, които се качиха до върха на Царевец, бяха председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и общински съветници.

Последната литургия на Царевец е била отслужена на 17 юли 1393 г., когато лично Търновският патриарх е водил богослужението. Службата на върха на Царевец в този ден беше възстановена през 2013 г., след 620 г. прекъсване, по идея на инж. Никола Николов, който от години лобира за превръщането на храма в действаща църква.

Църковният празник Възнесение Господне, или Спасовден, се чества винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. Празникът се нарича Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

В народния календар Спасовден е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова в събота след празника е Черешова задушница.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!