239 четения

Скандални болнични афери потъват в прокуратурата

Пазят в тайна отговора от Словения дали са поръчвани титаниеви импланти от д-р Людмил Гецов

 

БОЛНИЧНИ АФЕРИ ЗА МИЛИОНИ И СВЪРЗАНИ С РАЗСИПАНИ ЧОВЕШКИ СЪДБИ И МНИМИ ОПЕРАЦИИ потъват в прокуратурата ни през последните няколко години. За разкритията на финансови инспекции от времето на бившия болничен шеф д-р Людмил Гецов има няколко проверки, но по нито една от тях държавното обвинение не се е произнесло досега…

 

ТРИ ЧОВЕШКИ СЪДБИ ЧАКАТ ОТГОВОРИ

 

Само преди дни била пристигнала и дълго чаканата съдебна поръчка от Словения, която трябваше да каже дали д-р Гецов в качеството си на директор на МОБАЛ, която управлява до октомври 2013 г., е поръчвал титаниеви импланти оттам и колко струват. Прокуратурата във Велико Търново поиска помощ от европейската съдебна мрежа преди повече от година след разкритията на Недка Стоянова от Севлиево. Тя чака от години истината за опасната измама, на която е станала жертва. Жената разказа преди време как е дала на доктор Людмил Гецов от Велико Търново на ръка 4000 лева, за да й постави гръбначна титаниева стабилизация. Гръцки рентгенолози по-късно открили, че бившият шеф на болницата от старата столица е поставил на Недка Стоянова обикновена, стоманена.

Две години прокуратурата във Велико Търново чака отговор от Словения дали производителят е изпращал титаниеви импланти, или д-р Гецов е поставял стоманени, но е вземал пари за скъпите импланти. Сега отговор имало, но прокурорът по случая от Районна прокуратура Цанко Ганчев категорично отказа да коментира данните от поръчката, дори и чрез говорител на институцията.

Случаят е от 2007 г., а разследването започна 6 г. по-късно през 2013 г. Четирима прокурори си направиха отвод и не искаха да водят разследването заради различни лични контакти с неврохирурга. Накрая делото пое прокурор Ганчев, който след дългото чакане отказва да говори. Подобна измама се разследва и при още два случая на д-р Гецов. Проверява се лечението на 63-годишния великотърновец Несип Несипов и на Веселин Делчев. Бившият тенекеджия Несип Несипов лежи неподвижен и не може да говори повече от 5 години. Мъжът е прикован на леглото след поставяне на имплант във врата в търновската болница, потвърждава с мимики той. После получава мозъчен удар, който го срива окончателно. За импланта приятели събрали 2000 лева, но явно нещо след операцията се объркало. Инсултът пък довършил Несип. Засега известен виновник за неговата съдба няма. Има само виновно длъжностно лице или лица в бели престилки, които са причинили имотна вреда от 11 400 лева през 2007 – 2010 г. на трима пациенти. Освен Несип другите двама са Недка Стоянова и Веселин Делчев.

ВЪРВЯТ И ОЩЕ НЯКОЛКО ПРОКУРОРСКИ ПРОВЕРКИ ЗА неизгодни обществени поръчки за скъпа медицинска апаратура. В единия случай бившият директор наел модерен инструментариум от дружество, регистрирано на неговия адрес в Лясковец, като наемът за 36 месеца бил 740 344 лв., а закупуването на нови апарати щяло да излезе 570 000 лв. на болницата. За целия срок на договора са над 1 милион и 800 хиляди във вид на наеми за 6 години. Втората поръчка е от 5 март 2013 г. При нея великотърновската болница е възложила ремонт за 259 645 лв. на русенско дружество, чийто управител преди това бил назначен от д-р Людмил Гецов като заместник изпълнителен директор на болницата с работно време от 2 часа на ден.

М.г. финансов одит констатира близо 100 000 лв. вреди, а документите бяха дадени на прокуратурата. Засега единственото развитие са граждански дела между новото ръководство на МОБАЛ и д-р Гецов по обжалване на наказателни постановления. Болницата заведе дела за над 80 000 лева наложени глоби при проверките от времето на предишния началник. Спечели почти всички и си извади изпълнителни листове за събиране на парите от д-р Гецов.

 

ПРИКРИВА СЕ И ЛИПСА НА 90 000 ЛВ. ОТ КАСАТА НА ДКЦ

 

ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ЛЪСНА И ДРУГА АФЕРА С ПАРИ в ДКЦ-то на болницата. Тогава то се управлява от д-р Иван Чернев. Счетоводството се върти от Галина Гвоздиева и дъщеря й Силвия Вълчева. При външна проверка се установява, че от 2011 г. до 2014 г. от касата на ДКЦ-то са изчезнали близо 90 000 лева. Двете дами са освободени, а финансовата засечка е направена от външна счетоводна кантора. Бившият управител д-р Чернев е предоставял електронния подпис на дружеството на двете счетоводителки. Полицията установява, че част от приходите по касовия апарат на регистратурата не са осчетоводявани, а счетоводните записи са били изтривани. За липсите алармира преди месеци и новият началник на ДКЦ-то д-р Николен Стойнов.

СЛУЧАЯТ ОБАЧЕ ВЕЧЕ ГОДИНИ СЕ ПРЕХВЪРЛЯ МЕЖДУ ОКРЪЖНА И РАЙОННА ПРОКУРАТУРА и привлечени обвиняеми няма. Преди броени дни пък преписката била пратена отново на полицията, след като след дълго отлежаване в Окръжната е пратена в Районната прокуратура. Освен това било започнало и разследване за безстопанственост срещу бившия началник д-р Чернев.

ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПАЦИЕНТИ С МНИМИ ХИРУРГИЧНИ ИНТЕРВЕНЦИИ си депозираха жалби в прокуратурата. Отговори и на тези драми от държавното обвинение няма. В същото време във Велико Търново се заговори, че само за експертизи за болничните афери държавата е дала 100 000 лева. От МВР обаче нито потвърдиха, нито отрекоха този слух.

Нели СУКОВА

 

Един коментар за “Скандални болнични афери потъват в прокуратурата

  • 10.06.2016 в 14:08
    Permalink

    Гнили ябълки са си в прокуратурата. Само един читав има там, но няма да му споменавам името …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!