100 четения

Специалност „Софтуерно инженерство“ разкрива ВТУ

„СОФТУЕРНО ИНЖЕНЕРСТВО“ Е ЕДНА ОТ НАЙ-НОВИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ, ПО КОИТО ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЩЕ ПРИЕМА СТУДЕНТИ ОТ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА. Специалността е част от професиите, които се изучават във Факултета по математика и информатика.

Учебният план вече е готов и разработен от преподавателите във вуза и специалистите в IT компанията PROGRAMISTA, с която Великотърновският университет работи за новата специалност. С изпит по математика или по информатика и информационни технологии ще кандидатстват бъдещите програмисти. Матурите също са вход за специалността, както и резултатите от състезания, които факултетът организира.

Студентите, които изберат да учат софтуерно инженерство, ще изучават програмиране, в края на обучението си ще могат да разработват и поддържат софтуер, ще се занимават с виртуална реалност и изкуствен интелект, с разработването на игри.

49 дисциплини са включени в програмата на новата специалност, в която първите приети студенти по държавна поръчка ще са 20. Реално обаче университетът ще може да приеме и повече студенти, защото тази специалност влиза в списъка на т.нар. приоритетни професии, които МОН финансира допълнително.

Фирма PROGRAMISTA ще инвестира в две лаборатории в университета, стаж на студентите и работа след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *