9 четения

С пари от проекти в Стражица ремонтират киното, градския парк и туристическите атракции в общината

ОСЕМ ПРОЕКТА ИЗПЪЛНЯВА ОБЩИНА СТРАЖИЦА КЪМ МЕСТНАТА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА, в която е включена и община Лясковец, съобщиха от кметството.

За 184 721 лв. ще бъде направена енергийна ефективност в общинска сграда в Стражица, която е 76 кв. м. Предвижда се смяна на дограма, саниране на фасадата, ремонт на покрива и дейности по противопожарната безопасност.

По проект „Рехабилитация на обществени площи в община Стражица“ ще се изгради привлекателна среда за живот в общинския център и в селата Камен, Кесарево, Сушица и Царски извор чрез рехабилитация на обществени площи и монтиране на детски съоръжения. Продължителността на проекта е 9 месеца, а стойността – 149 127 лв.

Освен това местната администрация работи за подобряване условията за експониране и представяне на местното културно наследство в Изложбените зали на общинския център. Там ще бъде оборудвана конферентна зала за изнасяне на лекции, ще се монтират витрини за експонатите и ще се създаде електронен справочник с информация за експонатите и населените места. Предвижда се още издаването на рекламни материали и създаване на ателие по керамика. Този проект е на стойност 47 560 лв.

С други 93 143лв. от Държавен фонд „Земеделие“ също чрез сдружението „Местна инициативна група Лясковец – Стражица“ се планира ремонт на киното в Стражица. Проектът е едногодишен, а освен ремонтните дейности се предвижда и изграждането на допълнителна пристройка към киното, обясниха още от кметството. С около 47 000 лв. пък се работи по проект: „Дендрология – градски парк Стражица“, като целта е опазване и възстановяване на природните елементи, които са неделима част от селския пейзаж. Планирано е възстановяване на видовото разнообразие, както и засаждане на нови дървета, храсти и цветя.

Друг текущ проект е свързан с туристическата атракция „Света Марина“, като целта е да се разнообрази и подобри туристическата инфраструктура, атракциите и съоръженията за посетителите на територията на общината.

Продължителността на проекта е 10 месеца, а стойността му – малко под 30 000 лв.

По проект „Музиката на родния край“ се цели запазването и популяризирането на културното наследство в общината. Конкретната цел е създаване на духов и народен инструментален състав, както и на мажоретна трупа. Стойността на проекта е 43 000 лв. С други 60 000 лв. се довършат ремонтните дейности в храм „Свети Архангел Михаил“ в село Горски Сеновец, където се предвижда изпълнението на стенописна украса.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!