56 четения

Баба Марийка от Върбовка e най-възрастният жител на областта

ЖИТЕЛКА НА ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ВЪРБОВКА СТАНА НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ ЧОВЕК В ОБЛАСТТА. БАБА МАРИЙКА СТАНОЕВА КАРА 104-ТАТА СИ ГОДИНА И ВЕЧЕ ПОДОБРИ РЕКОРДА ЗА ВЪЗРАСТ НА АНГЕЛ ВАНКОВ от павликенското село Лесичери, който напусна този свят малко преди да навърши 103 години.

„Баба Марийка е наша гордост и емблема. Винаги я почитаме с торта и раздумка на рождения й ден. Независимо от своята достолепна възраст обича да похапва сладичко и да си разказва патилата. Посеващаме я често. Напоследък обаче позакъса със здравето – вече е на легло. От годините загуби и зрение, но акълът й е бистър както едно време“, разказа кметът на Върбовка Антон Антонов.

Баба Марийка е родена през далечната 1913 година, когато избухва Балканската война, обяснява, че всъщност е от Михалци, но от доста години живее във Върбовка, а за нея се грижи нейна роднина – учителката Милка Кръстева. Имала е изключително труден живот, но пък той я е калил и направил силна. Във Втората световна война губи съпруга си Недялко. Мъжът не се връща от фронта и на плещите на Марийка остават проблемите по отглеждането на двете им деца, които по това време са на 10 и 8 години. Тя се грижи сама за тях, почти не се прибира вкъщи, защото блъска на полето, а заради жегите работата е трябвало да започва в ранни зори. „Не се прибирахме, за да не губим време, оставахме вечер на хладно, нощувахме, за да започнем работа на развиделяване. Там ядяхме, спяхме, даже раждахме”, спомня си възрастната жена. Миналата година тя губи дъщеря си Гина, а две години преди това сина си Йордан. Нея обаче Господ не прибира, а баба Марийка се шегува даже, че ще направи голям купон за 105-ата си годишнина.

Почти през целия си живот бабата е работила В ТКЗС-то в село Михалци. Днес се радва на три поколения наследници и на грижите на своята правнучка, при която живее.

За неуморния си труд получава малко над 200 лв. пенсия заради добавката за годините си. И досега не може да проумее как тежкият труд на земеделеца, който превива гръб от тъмно до тъмно, е толкова лошо оценен.

„Не се оплаквам. За да доживее човек до моите години, трябва да бъде с чисти мисли и да е усмихнат и добър. Много пари – много гайлета, и така идват болестите”, разказала на Антонов преди няколко дни на рождения си ден столетницата от село Върбовка.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!