10 четения

Една трета от човечеството не може да наблюдава Млечния път заради светлинното замърсяване

Над 80 на сто от човечеството живее под небе, озарявано от изкуствена светлина, а една трета от населението на планетата не може да наблюдава никога Млечния път заради светлинното замърсяване, предава Франс прес.

Италиански учени съставиха световен атлас на изкуственото осветление, действащо като замърсител. То има отрицателно въздействие върху екологията и върху здравето на хората. Според ръководителя на проучването Фабио Фалчи широкото използване на LED осветление стремително води до удвояване и утрояване на луминисцентността на небето по време на тъмни нощи. В Западна Европа съществуват ограничени зони, в които небето не е замърсено от изкуственото осветление. Те са разположени в някои части на Шотландия, Швеция, Норвегия, Испания и Австрия.

Светлинното замърсяване вече не е проблем само на астрономите. То пречи и на обикновените хора да се наслаждават на красотата на нощния небосклон.

От публикувания от италианските учени атлас става видно, че 99 процента от територията на САЩ и на Западна Европа е светлинно замърсена. Жителите на Сингапур например вече не знаят какво е истинска тъмна нощ. Най-пощадени от явлението са някои африкански страни, като Чад, Централноафриканската Република и Мадагаскар

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!