67 четения

Майка от Велико Търново дари косата си за онкологично болна жена

33-годишната Антоанета Терзийска отряза дългата си руса коса, за да осигури на онкологично болна жена красива перука. Идеята да се включи в националната кампания й хрумнала още преди година, но решила да я реализира, след като роди своята втора дъщеря. Казва, че се надява косата да донесе на новата си притежателка цялата положителна енергия, събрана в месеците на бременността и раждането. „Жените, които се борят с рака, имат нужда от надежда. Такъв жест, според мен, ще ги зареди позитивно и ще им даде сили да се справят със заболяването“, твърди тя.

Антоанета се впечатлила силно от акцията на столичен фризьорски салон, която бе популяризирана в интернет преди две години. Тогава обаче косата й не била достатъчно дълга и нямало как да се включи в кампанията „Дари коса – подари перука на онкологично болен“. Година по-късно обаче търновката забременяла и решила да следва поверието да не променя прическата си, докато не роди. „Когато дъщеря ми се появи на бял свят, реших да променя визията си драстично. Не се поколебах и за миг да се разделя с 30 см от косата си. Толкова е изискването за дължина за направата на дълга перука“, обясни 33-годишната майка. Нейната фризьорка Кристина Велчева е част от организацията „Фризьори с кауза“, изпратила косата за акцията „Надеждата е красива“. Столица на тази благотворителна кампания е Казанлък, а инициатор коафьорът Станимир Нанчев – Стенли. Националната кампания нашумя миналия месец, в нея се включва и асоциацията „Промени живота си сега”, която изработва перуките от дарената естествена коса. Инициативата има за цел да подпомогне онкоболни жени, давайки им самочувствие и стимул за борба с болестта, като им осигури перуки след проведена химиотерапия.

„Никой от семейството не се е борил с рака, но това не означава, че не съм съпричастна с онкологично болните. Няма застраховани срещу това заболяване, нито ваксина, затова смятам, че поне по този начин можем да помогнем“, коментира Антоанета. Тя е наясно, че закупуването на качествена перука излиза над 700 лева, сума, която трудно би могла да бъде осигурена от семейството на хората с рак. 33-годишната майка твърди, че отново би се включила в кампанията след време и дори има намерение да провокира по-голямата си дъщеря да последва примера й.

„Тя е на 4 години и все още не разбира добре същността на каузата, но проявява интерес, пита ме защо вече нямам дълга коса. Аз и баща й искаме да възпитаме у нея добродетели, които да я превърнат в достоен човек, и смятаме, че това е добър повод да разбере от малка колко важно е да бъдеш съпричастен с чуждата болка и мъка“, сподели Антоанета.

Търновката призовава всички жени, които имат възможност да се включат в акцията, да го направят. Изискванията са косата да е над 20 см, добре поддържана, може да е и боядисана. За направата на дълги перуки обаче са нужни поне 30 см коса и затова основно недостигът е при този тип. “Всяка жена, дори и без да е преживяла химиотерапия, мечтае за дълга коса. Ето това според мен още повече осмисля жеста към онкологично болната. Суетата е водеща причина много дами да не се решават да тази драстична промяна. Ако не посмеят да се разделят с косата си, могат да помогнат и като дарят средства за изработката на самите перуки, защото материалите, които се използват, не са никак евтини“, подчерта тя. Организаторите са отворили дарителска сметка: BG42FINV91501016695752, където желаещите могат да внесат средства за каузата. Повече информация за акцията може да бъде открита на сайта на Община Казанлък. До момента от дарените коси са зарадвани над 15 жени, получили не просто перука, а надежда за живот.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Един коментар за “Майка от Велико Търново дари косата си за онкологично болна жена

  • 16.07.2016 в 10:17
    Permalink

    В кой фризьорски салон във Велико Търново може да се дари коса за онкоболни ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!