45 четения

Пожарникарска каска вижда през дима

Учени разработиха пожарникарска каска, която е оборудвана с топлинна камера и вижда през дима от пожар, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Когато потушават пожар на втория етаж на сграда, който е обхванат от пламъци, огнеборците често не могат да различат нищо заради дима. Тогава единият от тях изважда инфрачервена камера, с която извършва оглед на помещението, за да се открият температурни промени, които да свидетелстват за присъствие на хора. След това камерата се прибира и огнеборците се залавят за работа. В близко бъдеще обаче пожарникарските каски вероятно ще бъдат снабдени със система за наблюдение.

Става въпрос за проект, зад който стоят учени от Политехническия институт в Лозана. Те създали прототип на каска, с която пожарникарят вижда въпреки стелещия се пред очите му дим. За целта върху каската е монтирана мини инфрачервена камера. Полученият образ е прожектиран върху прозрачен екран, поставен на нивото на очите му. Засега екранът е захванат за очила.

„Инфрачервената камера открива дори минимални температурни разлики и ги показва на екрана – заяви ръководителят на проекта Адриен Бирбоме. – Например стените, земята, мебелите са в синьо, а човешките тела – в червено. Тогава пожарникарят сякаш вижда през дима, като различава онова, което не би могъл забележи, без да ползва подобна система за наблюдение. Поставянето на прозрачен екран пред очите изисква да се разбере как реалният образ се смесва с прожектирания, без да се допусне грешка или това да предизвика объркване.“

Учените ползвали спектрометър, за да проверят как цветовете се появяват върху екрана и да преценят дали са разбираеми. Първите резултати от извършените тестове с пожарникари са удовлетворителни.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!