4 четения

Професор предлага план за излизане на България от кризата

ПЛАН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА И ЗАБОГАТЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВИ В ПЕТЪК ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОФ. БОЖИДАР ПОПОВ.

Ученият е разработил икономическа и антикризисна програма на тема “Новаторството в областта на труда и управление на националното стопанство”. В основата й стои създаване на мозъчен тръст – комитет към Министерския съвет, който да бъде на пълна самоиздръжка и да действа след приемане на Закон за предложенията с полезен ефект. Според проф. Божидар Попов така ще се отвори огромната творческа енергия и потенциал на народа. Към комитета ще постъпват всички идеи и творчески предложения, които ще подлежат на проверка дали са общественозначими. Ако отговорът е положителен, предложението ще се изпраща за внедряване на фирми и общини. Два процента от печалбата ще остава за комитета, един процент за твореца, а останалото за общините и съответната държава, предлага още професорът.

Проф. Попов обоснова въвеждането на подобна програма с десет факта, които поставят страната ни на последно място в Европа и ни заплашват от унищожаване като народ и държава. По думите му икономическата криза у нас прераства в катастрофа, голяма е междуфирмената задлъжнялост, армията е слаба, царува духовен недоимък, а демографска криза се задълбочава. Според него сме последни по конкурентоспособност, липсва иновативност сред населението, а хората са масово болни и нетрудоспособни. Друг сериозен проблем е бежанската криза, която заплашва страната ни.

По думите му около идеята вече са обединени 555 учени, политици и интелектуалци, сред които Сергей Станишев, Ахмед Доган и Ивайло Калфин. Зад него са застанали 12 академии и 10 университета, в това число и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Подкрепа за проекта са изказали и от всички министерства, както и от Народното събрание. Зад идеята на професора са се подписали и областният управител на Велико Търново Пенчо Пенчев, заместник-кметът Георги Камарашев и ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Проф. Божидар Попов е от рода на Стоян Михайловски и Иларион Макариополски, а баща му е бил виден адвокат. Работил е във външната търговия, дълги години е бил в Украйна и Русия.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Един коментар за “Професор предлага план за излизане на България от кризата

  • 13.06.2016 в 17:29
    Permalink

    Много хубаво звучи, много ще е добре да стане. Хората трябва да се отнасят с уважение към всички и всичко. Наблюдава се, че не парите липсват а уважението и доброто. Хората имат пари и за какво ги използват да купуват скапи коли, които превръщат в инструменти за насилие и дори убийства. Хранят се не здравословно и страшно много. И така нямат желание да работят.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *