52 четения

Три дни Свищов бе в плен на фестивала „Орел на Дунава”

Уникалното огнено шоу, гладиаторски битки и легионерски винен кебап за 1000 души видяха зрителите

 

АМФИТЕАТЪРЪТ НА КРЕПОСТТА КАЛЕТО В СВИЩОВ БЕ ОСВЕТЕН ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩО ОГНЕНО ШОУ, В КОЕТО ШЕСТИМА УЧАСТНИЦИ, СРЕД КОИТО И ЕДНА ЖЕНА, си играеха с огъня, сякаш е продължение на телата им. С пламенен танц и огнени кръгове, които се виеха в пространството, артистите заслужено обраха овациите на публиката. Присъствието на повече от 200 реанактори от Италия, Франция, Румъния и България също създаде силни емоции, особено след представянето и демонстрациите на групите, участници на сцената на амфитеатъра. Кметът на община Свищов Генчо Генчев официално откри Дванадесетия фестивал на античното културно наследство „Орел на Дунава” и заедно с доайена сред участниците запали церемониално огъня на фестивала.

На тържествената церемония по откриването бяха обявени и победителите от състезанията в различните дисциплини от античните спортни игри, които се проведоха по-рано през деня. Проявите от Дванадесетия фестивал на античното наследство „Орел на Дунава” започнаха от сутринта в античния лагер „Нове” край Свищов, а началото им даде председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов. В спортното състезание „Антични бързи, смели, сръчни” участие взеха 7 отбора, съставени от свищовските училища, и един от Белене. На тържествената вечер победителите в спортните игри от СОУ „Николай Катранов” и учениците от СОУ „Димитър Благоев”, които се проявиха като най-силната агитка, бяха наградени с купи от кмета на община Свищов за отличното им представяне. Специалната награда „Орел на Дунава” за опазване на културно-историческото наследство беше връчена от кмета Генчо Генчев, на изпълнителния директор на фирма „МОТО PFOHE” Атанас Фурнаджиев.

В програмата бяха включени вокални изпълнения на Първи български хор „Янко Мустаков”, но имаше и изненада, която допълнително развълнува присъстващите. НА СЦЕНАТА НА АМФИТЕАТЪРА МЛАД МЪЖ ПОКАНИ СВОЯТА ЛЮБИМА И ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ ПОИСКА РЪКАТА Й, КАТО КОЛЕНИЧИ С ПРЪСТЕН ПРЕД НЕЯ. Естествено, отговорът й беше „да”, а вълнението, което изпитаха младите влюбени, беше съпреживяно от цялата публика.

Фестивалът продължи с богата и разнообразна програма през съботния и неделния ден.

УНИКАЛЕН ДУНАВСКИ ЛЕГИОНЕРСКИ ВИНЕН КЕБАП ЗА ОКОЛО 1000 ДУШИ ПРИГОТВИ УТИ БЪЧВАРОВ. Популярният шоумен, който сам даде име на манджата си, готви часове наред заедно с помощниците си от своя екип. Две прасенца, 50 кг лук, моркови, цял букет билки, гъби и сос от вино сложи Ути в огромния сач.

Рецептата, по която той готви, е оригинална, затова и Ути признава, че се опитва максимално да се придържа към нея. Античните хора са оцелявали благодарение на грудките – моркови, чесън, цвекло, пащърнак, каквито той пусна във врящото месо.

Три групи – по една от Италия, Румъния и България, се включиха в кулинарния конкурс, който Ути Бъчваров оценява заедно с депутата Евгени Стоев и с председателите на общинските съвети в Свищов и Велико Търново – д-р Кристиян Кирилов и Венци Спирдонов. Те мъдро решиха, че и трите групи заслужават награди, и отличиха италианците за вкусовите качества на гозбите им, румънците – за най-естетична маса, а българите – за най-добре изглеждащо ястие.

ВЕДНАГА СЛЕД ДЕГУСТАЦИЯТА НА КУЛИНАРНИТЕ ШЕДЬОВРИ НА АРЕНАТА ИЗЛЯЗОХА РЕАНАКТОРИТЕ, които показаха гладиаторски боеве, антични танци, езда, стрелба с лък, игри и състезания. По традиция групите бяха подредили тракийски лагер, за да покажат на любопитните бита и обичаите на траките, римско селище, варварски шатри, древни занаяти и обичаи.

Началото на епична трилогия, която разказва за сблъсъците на даките и римляните, започнаха тази година участниците във фестивала. „Битката описва конфликта на Домициан с даките, а този конфликт е много интересен, защото Домициан прави триумф в Рим, хвалейки се, че е спечелил войната с даките. Обаче всъщност той е платил 8 млн. сестерции и е бил принуден да сключи договор с тях. Превръща ги в дълготрайни врагове, така че догодина ще трябва да покажем и войните на Траян срещу дакит, които вече са победоносни”, обяснява доц. Стоян Проданов от Съвета по туризъм в Свищов.

След впечатляващ парад по улиците на Свищов всички реанактори се събраха на площада пред Община Свищов за церемонията по закриването на фестивала. Император Нерон върна огърлицата на властта, която символично бе приел от кмета Генчев, след което двамата угасиха фестивалния огън и сложиха край на Дванадесетото издание на фестивала на античното културно наследство „Орел на Дунава”.

Всички групи участници получиха грамоти и сувенири за спомен от Свищов, а тазгодишният носител на наградата за популяризиране на културно-историческото наследство „Орел на Дунава” г-н Марко Монтеки беше официално приет за почетен член на „Първи римски легион”.

final orel na dunavaФестивалът „Орел на Дунава” завърши снощи с голям парад на участниците.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимки авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!