5 четения

Във Велчево събират дарения за почистване на републиканския път край селото

От разчистване от храсти и избуяла растителност се нуждае участъкът от републиканската пътна мрежа от Дебелец до село Велчево. Теренът не е обработван с години поради липсата на държавни средства. Ето защо жителите на двете селища решиха сами да се справят с проблема и стартираха обща инициатива. Хората събират средства, с които да приведат терена в адекватен вид, за да избегнат инциденти.

„Участъкът е силно обрасъл от храсти и саморасли дървета. Растителността пречи на видимостта, а трафикът там е силно интензивен през летния период. Това е сериозна предпоставка за бъдещи пътнотранспортни произшествия”, коментира кметският наместник на село Велчево Мустан Юсменов. Той съобщи, че каузата за събиране на средства стартирала на 8 юни и в нея се включват бизнесмени, арендатори, лекари и дори възрастни хора с ниски пенсии.

„Всичко е на доброволни начала и не принуждаваме никого да дарява пари. Направил съм списък в два екземпляра, където записвам всички дарители. Най-малката сума, която получихме за каузата до момента, е 5 лв. от самотен пенсионер. В акцията се включиха и две чуждестранни семейства, които от известно време живеят във Велчево. Едното е от Англия, а другото – от Австрия. Те приеха също присърце идеята ни. Помощ получихме и от редовните дарители на селото, които вече 16 години се включват в благотворителните инициативи, които организираме”, подчерта Юсменов. Събраните средства до днес са почти 1500 лева. Общо 4000 лева са нужни, за да стартира почистването. След като бъдат набавени необходимите пари, фирмата на общинския съветник Любен Велчев ще бъде ангажирана с решаването на проблема. „Свързахме се с господин Велчев и той обеща да ни помогне финансово в реализирането на каузата, за което сме му много благодарни. Смятаме, че по този начин даваме добър пример и за други населени места, които имат подобен тип затруднения”, заяви кметският наместник.

Желаещите да помогнат на каузата могат да се свържат с Юсменов на телефон: 0888 148 703. Повече информация за инициативата е поместена и на Фейсбук страницата на село Велчево.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!