9 четения

Градушка нанесе сериозни щети във Великотърновско

Ледени късчета с големина на лешник се изсипаха вчера по обяд над старата столица и околността. Прогнозата на синоптиците за неблагоприятни метеорологични условия точно преди беритбата се оказа вярна. Над 30 процента от овощните насаждения на Иван Василев, който отглежда 5 дка череши в Добри дял, са компрометирани. Стопанинът преди месец сподели пред „Борба”, че студеното пролетно време е понижило качеството на плодовете и определи годината като лоша. Това обаче не бе единствената беда, която застигна продукцията му, и вчерашният град допълнително усложни ситуацията.

„Лошото време ме принуди да направя допълнително третиране, което ми отвори непредвидени разходи. Градушката обаче напълно унищожи надеждите ми за спасяването на реколтата”, коментира той. Василев твърди, че за да покрие загубите, може би ще се наложи да изтегли кредит. „Не съм застраховал реколтата и щетите от природната стихия няма да ми бъдат компенсирани. Аз съм дребен производител и не членувам в земеделски организации, за да очаквам те да лобират и държавата да ме подпомогне”, жалва се възрастният мъж. Според него природните бедствия са най-пагубни за малките производители, които не са запознати с процедурата за кандидатстване по нотифицираната държавна помощ за пропаднали площи.

Подаването на документите са осъществява в Областна дирекция „Земеделие”, а компенсацията става след решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Замеделие”. „Процедурата е бавна и тромава. Необходимо е комисия от специалисти да инспектира унищожената продукция, информацията да бъде систематизирана и представена на министъра на земеделието Десислава Танева. Тя от своя страна трябва да прецени дали наистина пораженията са пагубни и финансовият ресурс, който държавата може да отпусне, и след това фондът да утвърди”, обясни Тодор Тодоров, шеф на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие”.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!