74 четения

Експериментално лечение на рак на мозъка дава обещаващи резултати

Експериментална „вирусна“ терапия удължава живота на пациенти, засегнати от труден за лечение рак, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

В рамките на изследването пациенти, засегнати от глиобластом – най-често срещания и агресивен мозъчен тумор, били инжектирани с генномодифициран вирус. 43-мата участници, които се подложили на „вирусната“ терапия, оцелели 13,6 месеца, а пациентите, които не били инжектирани с вируса – 7,1 месеца.

„За пръв път клинични данни показват, че тази терапия, използвана в комбинация с антифунгални медикаменти, унищожава ракови клетки и изглежда стимулира имунната реакция срещу тях, без да засегне здравите клетки – заявиха авторите на изследването от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. – Методът има потенциала да бъде използван също срещу друг вид заболявания, като метастатичен колоректален рак и рак на гърдата.“

Терапията е разработена от биофармацевтичната компания Tocagen, която финансирала до голяма степен изследването.

Някои подложили се на експерименталната терапия пациенти оцелели повече от две години, без тя да е имала страничен ефект, отбелязаха учените.

„Ракът на мозъка е смъртоносно заболяване, а когато става дума за рецидив, опциите за лечение са съвсем малко и оцеляването обикновено се изчислява в месеци“, поясни д-р Майкъл Фогелбаум от Кливландската клиника.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!