115 четения

Експериментално лечение на рак на мозъка дава обещаващи резултати

Експериментална „вирусна“ терапия удължава живота на пациенти, засегнати от труден за лечение рак, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

В рамките на изследването пациенти, засегнати от глиобластом – най-често срещания и агресивен мозъчен тумор, били инжектирани с генномодифициран вирус. 43-мата участници, които се подложили на „вирусната“ терапия, оцелели 13,6 месеца, а пациентите, които не били инжектирани с вируса – 7,1 месеца.

„За пръв път клинични данни показват, че тази терапия, използвана в комбинация с антифунгални медикаменти, унищожава ракови клетки и изглежда стимулира имунната реакция срещу тях, без да засегне здравите клетки – заявиха авторите на изследването от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. – Методът има потенциала да бъде използван също срещу друг вид заболявания, като метастатичен колоректален рак и рак на гърдата.“

Терапията е разработена от биофармацевтичната компания Tocagen, която финансирала до голяма степен изследването.

Някои подложили се на експерименталната терапия пациенти оцелели повече от две години, без тя да е имала страничен ефект, отбелязаха учените.

„Ракът на мозъка е смъртоносно заболяване, а когато става дума за рецидив, опциите за лечение са съвсем малко и оцеляването обикновено се изчислява в месеци“, поясни д-р Майкъл Фогелбаум от Кливландската клиника.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *