13 четения

Откриха супербактерия край плаж в Рио де Жанейро

Учени от Федералния университет в Рио де Жанейро откриха устойчива на много видове антибиотици бактерия в крайбрежните води на този град, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Опасният микроорганизъм Klebsiella pneumoniae Carbapenemase е бил наблюдаван в близост до световноизвестните плажове Копакабана и Ипанема. Обикновено тази бактерия се среща в болнична среда. Авторите на изследването взели десет проби от водите в близост до пет плажа на Рио де Жанейро в периода септември 2013-септември 2014 година. Анализът на данните, който приключил през месец май тази година, показал, че бактерията присъства във всички образци.

По мнението на учените този микроорганизъм не оказва незабавно въздействие върху организма на здравия човек. Но при хора с отслабен имунитет бактерията може да предизвика заболявания на пикочните пътища и дихателната система, да доведе до смърт. „Бактериите присъстват навсякъде, но броят на супербактериите в морето трябва да е равен на нула, коментира микробиологът Рафаел Дуарти, участвал в изследването. Фактът, че те са били открити в близост до плажовете се явява сериозен проблем за здравеопазването!“

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *