18 четения

Рискова терапия спира развитието на множествена склероза

Лекари разработиха терапия, която спира развитието на можествена склероза, но е рискова, съобщи Франс прес.

Изследването обхванало 24-има пациенти на възраст между 18 и 50 години в Канада, засегнати от множествена склероза. Те били лекувани с агресивна химиотерапия, която цели да бъде унищожена имунната система, преди да се присадят стволови клетки от костния мозък. Един от пациентите умрял вследствие на усложения от хепатит и инфекции, предизвикани от агресивната химиотерапия.

При останалите 23-има пациенти терапията предотвратила появата на рецидиви и нови мозъчни увреждания, без да е нужно да се приемат лекарства. „Състоянието на 8 от 23-имата пациенти значително се подобри 7,5 години след терапията“, отбелязаха канадските лекари. „Става въпрос за първото лечение, което може до такава степен да осигури контрол над болестта и да възстанови мозъчните функции. Свързаните с терапията рискове обаче ограничават широкомащабното й използване.“

Сегашните терапии срещу множествена склероза са неефикасни.

При предишни изследвания за ефекта от подобна терапия бяха получени противоречиви резултати. Химиотерапията не бе толкова агресивна и беше приложена върху малък брой пациенти, преди да се пристъпи към трансплантация на хемопоетични стволови клетки от костния мозък. От тях се образуват различни видове кръвни клетки – еритроцити, левкоцити, тромбоцити.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *