Новини

„Сцена на вековете“ на Царевец започва със световната премиера на „Граф Монте Кристо“

СЪС СВЕТОВНАТА ПРЕМИЕРА НА МЮЗИКЪЛА „ГРАФ МОНТЕ КРИСТО“ ПО ЕДНОИМЕННИЯ РОМАН НА АЛЕКСАНДЪР ДЮМА СТАРТИРА ЛЕТНИЯТ ОПЕРЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“. Фестивалът започва на 15 юли на откритата сцена в крепостта Царевец. Това лято почитателите на оперната музика ще могат да видят спектакли на оперите в Стара Загора, Русе, Бургас, Пловдив и Варна.

Именно Театрално-музикалният продуцентски център – Варна, открива сезона с „Граф Монте Кристо“. Автор на музиката и либретото е едно от големите имена на Холивуд – Ив Деска. Той е роден във Франция, но работи като либретист, текстописец, композитор и продуцент в САЩ, Франция, Италия и Великобритания. Записи на негови песни правят музикални идоли като Мишел Сарду, Елвис Пресли, Глория Гейнър, Пол Анка, Селин Дион и др. Продуцира мащабни музикални събития, сред които първата изява на тримата тенори Павароти, Доминго и Карерас през 1990 г. Над 60 милиона записи на неговите композиции и продукции са продадени в световен мащаб.

Мюзикълът „Граф Монте Кристо“ се поставя за първи път в света от Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. Спектакълът е зрелищно съчетание от певческо и танцово изкуство, съвременни технологични и сценографски решения на 3D мапинг.

Режисьор на постановката е Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов. Сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, хореографията – на Мариана Крънчева. 3D мапингът, в който оживява замъкът „Ив”, е на Полина Герасимова. В главните роли на Александър Дюма, Едмон Дантес и граф Монте Кристо публиката на Царевец ще види Милен Иванов, Борис Луков и Димитър Марков.

Второто заглавие на Театрално-музикалния продуцентски център в морската столица е на 5 август – балетът „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус. Хореограф на спектакъла, в който участват водещи солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера – Варна, е заслужилият артист на Русия Сергей Бобров.

Билетите за всички спектакли са на цени от 10, 20, 30 и 40 лева могат да се намерят на www.eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ N 5 във Велико Търново. При закупуване на билети за двата спектакъла на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна, има отстъпки.

В афиша на културния форум тази година са включени още на 23 юли операта „Набуко“ от Джузепе Верди, копродукция на държавните опери в Стара Загора и Бургас, „Аида“ от Джузепе Верди на Държавна опера – Русе, е на 29 юли. Операта „Кармен“ от Жорж Бизе, отново съвместен спектакъл на оперите в Стара Загора и Бургас, е на 27 август. Рокоперата „Исус Христос суперзвезда“ по музика на Андрю Лойд Уебър на Държавна опера – Пловдив, е на 3 септември.

Летният сезон на българските оперни театри се организира от Община Велико Търново и общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015 – 2016 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *