4 четения

Велико Търново е седми в страната по усвояване на европейски средства

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ ОБЩИНИ ПО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА В ИЗТЕКЛИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика, според което старата столица е на седмо място в България по привлечени инвестиции от фондовете на ЕС. 83,4 милиона лева са разплатените средства към май 2016 г.

На общинско ниво в челната седмица се подреждат София, Бургас, Варна, Стара Загора, Габрово, Видин, Велико Търново. Болярският град изпреварва по-големите Пловдив, Плевен, Русе, Шумен и др.

Само за последните 12 месеца старата столица отчита ръст на реализираните европейски инвестиции от близо 20,4%, сочат данните от Информационната система за управление и наблюдение на изпълнението по оперативните програми в България. На жител на общината се падат по 953 лева, което е значително над средното ниво за страната от 689 лева.

В рамките предишния програмен период бяха разработени и реализирани 26 проекта с финансиране от фондовете на ЕС, чиято обща стойност е 102 милиона лева. Над 70% от тях са изготвени и защитени в рамките на предишния мандат на кмета Даниел Панов.

В резултат Велико Търново се изкачи във втора агломерация на деветте български града, които генерират най-сериозен икономически растеж, като в първа агломерация е само столицата София.

2 коментара за “Велико Търново е седми в страната по усвояване на европейски средства

 • 15.06.2016 в 14:16
  Permalink

  .. ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОЕКТИ СЕ УСВОЯВАТ ОТ ЕДНИ ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ БЛИЗКИ ДО ПП ГЕРБ, ДПС И БСП … За останалите небогоизбрани данъкоплатци съфинансиращи чрез данъци и такси остава удоволствието да дишат изгорели газове от дизелаци или бъдат прегазени от лимузините които са купени с „усвоените“ от еврофондовете пари … Сега след като спряха 1.2 млрд по ОПРСР познайте кой ще ги плати .. ВИИДИМИ РЕЗУЛТАТИ …

  Отговор
 • 15.06.2016 в 18:01
  Permalink

  Имате предвид по кражби от общинари?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!