15 четения

Макаци поколения наред използват каменни сечива, за да отворят черупките на стриди

Ново изследване навежда на мисълта, че диви макаци по крайбрежието в Тайланд поколения наред си служат с каменни сечива, за да отворят черупки на стриди и орехи, съобщи ЮПИ.

Използването на сечива от тях може да датира от хилядолетия, заявиха учени от Оксфордския университет в Англия. Става въпрос за първото изследване, потърсило археологически доказателства за използване на сечива сред маймуни в древността.

Досега учените търсеха исторически следи от използване на сечива, като наблюдаваха дейността на днешни макаци. От борда на кораби учени наблюдаваха как маймуни скачат по скалист бряг, докато търсят подходящи за целта камъни. Макаците използват камъни, за да счупят черупките на стриди. Камъни са използвани по същия начин, за да може маймуните да похапнат охлюви, ядки и крабове. Учените отбелязват, че след като маймуните счупят черупките, застават край по-високи камъни, за да ги почистят и да похапнат.

“Констатирахме, че примати с по-малки мозъци от човешкия прибягват до иновативни методи за ползване на достъпните за тях източници на храна – отбеляза ръководителят на изследването археологът Майкъл Хаслам от университета. – Когато приливът е отминал, макаци в гори в националния парк “Лаем Сон” идват на скалистия бряг, за да използват камъни като сечива, с които да отворят черупки и да се доберат да намиращата се в тях храна.”

След като времето за хранене приключило, учените доближили корабите си до брега, за да идентифицират отличителни белези. След това направили разкопки край по-високите камъни, които маймуните използвали като кухненски маси. Върху камъни в по-древен археологически пласт били открити сходни белези, които свидетелстват за използването им като сечива.

Учените търсели възможности за сравняване на еволюцията на човека с тази на маймуни, но откриването на достатъчно критерии за сравнение се оказало трудна задача.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Human Evolution.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!