Новини

Нова индустриална зона ще правят във В. Търново общината и Министерството на икономиката

НОВА ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПОТВЪРДИ ЛИЧНО ВЧЕРА В СТАРАТА СТОЛИЦА МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА БОЖИДАР ЛУКАРСКИ.

Става дума за бъдещо партньорство между Национална компания „Индустриални зони“, която е собственост на икономическото ведомство с общината или с Областната администрация. По думите на Лукарски идеята на подобни зони е да се разруши регионалната диспропорция на местните икономики, като се обособят в различни райони на страната индустриални зони, които да привличат най-вече чужди инвестиции. Такива вече са изградени няколко, посочи министърът и даде за пример тази в община Божурище, която привлича много чуждестранни предприемачи.

„Моделът и принципът, по който се правят тези зони, е ясен, това взаимодействие работи на няколко места в България, сега е ред на Велико Търново като важен център в Северен Централен район. Моделът е партньорство между общината и министерството, предоставяне от общината или от Областната администрация на Национална компания „Индустриални зони“ на терен, в който в зависимост от възможностите ще бъде изградена инфраструктура, така че да е готова за бъдещите инвеститори. В. Търново е центърът на Северна България, близо е до река Дунав, а голяма част от посещенията ми по принцип в чужбина и особено в Германия срещат интереса на инвеститорите главно към Северна България, защото предприемачите предпочитат и река Дунав като възможност за транспорт. Велико Търново има добри бизнес и икономически традиции и мисля, че има възможност за привличане на инвеститори“, каза още Лукарски.

ТЪРНОВСКИЯТ КМЕТ ДАНИЕЛ ПАНОВ СЪОБЩИ, ЧЕ НЯКОЛКО СА ЗОНИТЕ, ПО КОИТО ОБЩИНАТА РАБОТИ.

По програма „Региони в растеж“ в следващия програмен период е заложено Западната промишлена зона, която освен инфраструктурата, градската среда и всичко необходимо, за да се направи добра и достъпна, са заложени 2 млн. лв. В момента кметството е ангажирано и в Южната промишлена зона в района на Дълга лъка, както и в западната част по посока София. Благоприятен е фактът, че магистрала „Хемус“ и част от девети европейски коридор Русе – Свиленград ще се пресичат в близост до областния град, затова и имаме доста завишен инвеститорски интерес, посочи кметът на старата столица. По думите има много закупени частни терени, за които вървят и съответните процедури за издаване на разрешителни.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *