16 четения

Само една пета от кръводарителите са доброволци

Началникът на кръвния център във Велико Търново д-р Мариана Витанова се включи в 56-ата Национална конференция по трансфузионна хематология, която се организира по повод Световния ден на кръводарителя 14 юни. Форумът се състоя в сградата на Националния съвет на БЧК в София. В рамките на конференцията националният консултант по трансфузионна хематология и директор на Националния кръвен център д-р Николай Андреев представи цялостен отчет на извършената дейност по кръводаряване, диагностициране, преработване и предоставяне за приложение в лечебните заведения на кръвта и кръвните съставки през 2015 година.

За предходния месец кръводарителите, преминали през отделението по трансфузионна хематология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, са 189 души. Доброволците са едва 37, което на практика означава, че делът им е 1/5 от всички кръводарители. През първото тримесечие на 2016 година общо 591 души са се подложили на интервенцията, а броят им е по-голям от този на кръводарителите за същия период от време последните няколко години.

Един коментар за “Само една пета от кръводарителите са доброволци

  • 15.06.2016 в 14:22
    Permalink

    Дарявал съм кръв над 5 пъти, а когато на мен ми се наложи операция трябваше да си купя 2 банки .. Не ми поставиха нито една, защото „не било необходимо“ и 2 месеца се влачих със 90 хемоглобин. От друга страна на левента Митю Очите му бяха преляни 100 банки. На моя позната също редовна кръводарителка и откриха хепатит „С“ който би трябвало да е установен преди всяко кръводаряване .. не е хубаво да се дават такива примери, но всеки трябва да си направи съответните изводи ..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!