125 четения

СКАНДАЛ. Защитен свидетел по делото „Килърите“ живее като във филм на ужасите

Пламен Лаков зарязан от държавата без пари и без работа

 

„АЗ И СЕМЕЙСТВОТО МИ ЖИВЕЕМ КАТО ВЪВ ФИЛМ НА УЖАСИТЕ и не знам какво да правя. От един месец нямам охрана, а делото още не е приключило. Бях използван от държавата по процеса срещу Георги Вълев и захвърлен на боклука. Нямам работа и нямам пари. Шест години бях много ценен и важен, имаше много обещания, а сега се страхувам за живота си, за семейството си и за 10-годишния си син“, обяви скандално вчера в редакцията 43-годишният търновец Пламен Лаков.

На 10 май охраната от Програмата за защита на свидетелите изведнъж си тръгнала. Казали на Лаков, че вече няма да го пазят. Той написал на главния прокурор, но му отговорили други длъжностни лица да не се страхува. В момента мегаделото „Килърите“ е във Върховния касационен съд, след като на 4 май 2016 г. от Апелативния съд във Варна бяха потвърдени доживотните присъди на Георги Вълев, Петър Стоянов Сумиста и Васил Костов. Останалите участници в групировката за мокри поръчки са на свобода. Статистиката сочи, че върховните магистрати могат да обърнат делото отново наопаки, а Пламен Лаков е един от малкото защитени свидетели на прокуратурата.

ТОЙ БЕ ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ЗАД ПАРАВАН ПРЕД СЪДА ОБЯВИ, ЧЕ ВЪЛЕВ МУ Е обещал 25 000 лева, ако убие адвокат Петър Лупов. Лаков обаче отказал и срещу него започнало преследване. След неговия отказ търновският адвокат бе застрелян в гаража пред дома си на 25 март 2009 г., а двамата му убийци по-късно бяха намерени мъртви. След това – през октомври 2010 г., търновският бизнесмен Георги Вълев, Сумиста и още няколко от тяхното обкръжение бяха арестувани при показна спецакция на ГДБОП в старата столица, Арбанаси и в други градове. Оттогава Пламен Лаков е защитен свидетел! Би трябвало да бъде такъв до края на живота си със смяна на самоличността и дори преместен в друга държава! Защото се е опълчил на мафията.

Името на Пламен Лаков фигурира във всички съдебни репортажи по първото по рода си дело „Килърите“ за изнудване и убийства. Лицето му обаче не е показвано никога. Няма да го направим и ние, макар търновецът да иска гласност и публичност за това как държавата не спазва за пореден път своите обещания.

 

РАБОТАТА НА ОХРАНИТЕЛ ГО ПРЕВРЪЩА В МИШЕНА

 

ПЛАМЕН ЛАКОВ ЗАПОЧНАЛ РАБОТА ВЪВ ФИРМИТЕ НА ГЕОРГИ ВЪЛЕВ КАТО ОХРАНА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 10 Г. Отговарял за паркингите, за дискотеките и т.н. Завършил е за зидаро-мазач, но никога не е работил това. Бил е за известно време боксьор, борец и на младини се е забърквал в кражби. Няма баща и детството му било трудно. Постепенно става момче за поръчки и го пращат да уведомява длъжници на лихваря Георги Вълев, че дължат пари. Твърди, че не е бил никого. При събиране на борчове му давали комисиона и от това живеел.

В един момент започнал да чува и вижда много неща и самият му шеф Вълев се жалвал официално от него, че прибрал няколко хилядарки от длъжници. Имало и официално жалба от 4-ма до полицията, чийто главен спонсор по онова време бе точно Георги Вълев. При една очна ставка по тази проверка Лаков съобщил на полицията, че се готви убийството на адвокат Лупов. После се замислил и за своя живот, защото негов приятел му обяснил, че Георги Вълев получава информация от полицаи и прокурори. Затова Лаков отишъл при адвокат Петър Лупов, когото предупредил, че се готви убийството му. Лупов се обърнал към полицията и получил за кратко защита, но две-три седмици, след като тя била свалена, бил убит.

Тогава пред полицията Пламен Лаков не е дал показания, защото по думите му това значело той да е следващата жертва на Георги Вълев. Но така или иначе се превръща в мишена.

 

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА АДВОКАТА ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧВА ДА ГО ПАЗИ

 

ОЩЕ СЛЕД ЕКЗЕКУЦИЯТА НА АДВОКАТ ПЕТЪР ЛУПОВ ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧВА ДА ПАЗИ ПЛАМЕН ЛАКОВ в дома му. Той знае много за приятелството и милионите, които всъщност разделиха Лупов и Вълев – милионите на Кюлеви от „Тракия банк“. Още тогава се говореше за над 25 млн. лв. Така от приближен адвокат една от жертвите на „Килърите“ се превърна в една от първите жертви на мафиотската групировка, пазена години от висши покровители от В. Търново и столицата.

„Още тогава знаех, че Вълев е поръчал и мен. Ситуацията беше много сложна, защото всеки е свързан с други и много неща не са известни никому. Доверих се на ГДБОП и на държавата. Във В. Търново Вълев имаше свои хора в полицията и прокуратурата, които го предупреждаваха за акции срещу него. Аз се оказах в един момент между чук и наковалня и се доверих на тази Програма за защита на свидетеля”, сподели Пламен Лаков.

 

6 ГОДИНИ ПАЗЕН И ИЗОСТАВЕН СЛЕД КОНФЛИКТ С ОХРАНАТА

 

ПЛАМЕН ЛАКОВ КАЗВА, ЧЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ хората, които го пазели, започнали да му говорят, че трябва да е благодарен на главния прокурор, който го хранел. Отказвали да го возят до определени места, защото не били таксиджии. Той се опълчил да не слагат камери в двора на дома му, да му кажат как да оцелява оттук насетне и какво ще стане с живота му. Накрая си тръгнали, защото той не спазвал правилата, и го зарязали! Сега живее на автопилот. Иска да каже още много неща, но не може заради Закона за класифицираната информация. Но всъщност не знае дали още е защитен свидетел или пък не.

„Не знам дали сега, като си тръгна от срещата при вас, ще оцелея. Както виждате, с мен няма охрана! Случвало се е през този месец хора да ме дебнат, коли да искат да ме газят. За всичко това съм написал до главния прокурор. Защо не ми обръщат внимание и кой ще ми даде отговор, не знам. Дано поне на медиите да отговорят…“, заяви още Пламен Лаков.

ВМЕСТО КОМЕНТАР: Финансовите средства, изразходвани за включените в Програмата за защита лица, са от бюджета на Главна дирекция “Охрана”. По програмата средно на година от 2005 г. насам се изразходват над 350 хиляди лева. Отделно са разходите за служителите. Месечната финансова помощ, отпускана за едно защитено лице, е от 650 до 800 лв., а за четиричленно семейство – от 2000 до 2300 лв. Има и други разходи около лицето – от 300 до 600 лв. За преместените зад граница сумите са в зависимост от стандарта на съответната държава – като месечната помощ варира от 650 до 800 евро на лице, а другите разходи – от 400 до 800 лв. Сумите са индивидуални, те зависят от местопребиваването на лицата, техните нужди и нуждите на семействата им. Според тази програма, на защитените свидетели се сменя и самоличността. Точно както гледаме в американските филми. Вероятно така би трябвало да бъде и при Пламен Лаков. Ама не е!

Нели СУКОВА

10 коментара за “СКАНДАЛ. Защитен свидетел по делото „Килърите“ живее като във филм на ужасите

 • 15.06.2016 в 14:09
  Permalink

  „Имало и официално жалба от 4-ма до полицията, чийто главен спонсор по онова време бе точно Георги Вълев. При една очна ставка по тази проверка Лаков съобщил на полицията, че се готви убийството на адвокат Лупов. После се замислил и за своя живот, защото негов приятел му обяснил, че Георги Вълев получава информация от полицаи и прокурори. Затова Лаков отишъл при адвокат Петър Лупов, когото предупредил, че се готви убийството му. Лупов се обърнал към полицията и получил за кратко защита, но две-три седмици, след като тя била свалена, бил убит“ ….
  Сега пак е същото само че спонсора на полицията и прокуратурата е друг и се казва П.Хр. Просто казано ако искаш да си някой трябва да се отчиташ на полиция,прокуратура, данъчни ,съдии. С 2 думи ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ. Ако някой иска да е честен трябва да се заобиколи от камери и да е въоръжен до зъби… иначе е обречен. Както и всеки решил да остане в село П. Христово …

  Отговор
 • 15.06.2016 в 16:25
  Permalink

  Цяла статия сте написали за човека с имената му а иначе сте го снимали как си крие лицето . Няма по СМЕШЕН вестник от вашия 🙂

  Отговор
 • 15.06.2016 в 21:19
  Permalink

  Ти не можеш ли да четеш ? Не може да има лице, не се е показвал и в съдебна зала, бил е там зад параван ,само с името си. Това ли за теб е смешен вестник !

  Отговор
  • 16.06.2016 в 16:50
   Permalink

   Значи Вълев и останалите, срещу които е свидетелствал, не знаят кой е, защото нямат снимка – само името му знаят (и се познават отдавна). Що за тъпотия?

   Отговор
  • 18.06.2016 в 1:16
   Permalink

   Da be, to ponezhe grada e tolkova golqm, che vseki treti e bratovched na nqkogo, i nqma da go otkriqt savsem skoro!

   Отговор
   • 18.06.2016 в 1:18
    Permalink

    Izvinqvam se , tozi post beshe do Sluchaen…

  • 19.06.2016 в 23:29
   Permalink

   Да по селата стават много убийства.Кметовете си позволяват какво ли не,защото всичко остава недоказуемо ненаказано ,а хора като мен които са алармирали полицията трябва да се страхуват за живота си.

   Отговор
 • 16.06.2016 в 16:24
  Permalink

  И от кого се крие?! То който го търси много добре знае как изглежда. Бивш затворник рецидивист продал се на прокуратурата зада му опростят някое дело! Като се е продавал да е мислил.От държавата дане чака помощ, защото държава НЯМА! Да се скрие в някое село а не да живее в центъра на града,това не е никакво криене!

  Отговор
 • 17.06.2016 в 12:44
  Permalink

  Вие не четете ли ? Мъжът не иска да си крие лицето,но е подписвал декларации по Закона за класифицираната информация. Нито той може,нито вестникът имат право да го показва,защото има солени глоби ! Въпросът е как държавата те използва да и свършиш черната работа и после те захвърля ! И какво значение има дали е този Пламен е осъждан преди ? Къде са другите защитени свидетели по този процес, които не са осъждани ?

  Отговор
  • 20.06.2016 в 11:29
   Permalink

   А защо не му крият името? Това не е ли секретна информация? Само ЕГН-то са пропуснали. А иначе тоя хем негодува от охраната, хем реве че са се махнали.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!